Κουλούρα

Υλικά

200 ml. φρέσκο γάλα,
2 αυγά, ένας κρόκος για να σκορπίσεις
2 κουταλιές γιαούρτι,
2 κ.σ. λαδι
1 κ.σ. ζάχαρη,
1 κγ αλάτι,
7 g. ξηρή μαγιά,
αλεύρι 550 gr.

Εκτέλεση

Στο μπολ του μίξερ βάζω το ζεστό γάλα, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Περιμένω για 2-3 λεπτά για να ενεργοποιήσω τη μαγιά. Προσθέτω αυγά, λάδι, γιαούρτι και αλάτι. Προσθέτω σταδιακά αλεύρι και ζυμώνω μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στα τοιχώματα του μπολ. Αφήνω την ζυμη να ξεκουραστεί-20 λεπτά σκεπασμένη σε ζεστό μέρος.
Χωρίζω τη ζύμη σε 4 μέρη και σχηματίζω μπάλες. Κάθε μπάλα την ανοίγω σε κύκλο και αλείφω με βούτυρο, ή λάδι, βάζω τους κύκλους(φύλλα) ο ένας πάνω στον άλλο και λαδώνω ενδιάμεσα κάθε κύκλο(φύλλο), το τελευταίο δεν το λαδώνω. Βάζοντας ένα κύπελλο στο κέντρο το πόσο φαρδύ δικιά σας επιλογή. Κόβουμε τη ζύμη σε 8 σχεδόν ολόιδια μέρη ακτινωτά του κύκλου πάνω σε μία λαδόκολα.
Στριβώ κάθε κομμάτι δύο φορές το καθένα

και βάζουμε όλη την κουλούρα μαζι με την λαδόκολα μεσα σε ένα ταψακι 28 εκ.

Αφήνουμε την κουλούρα να φουσκώσει για να διπλασιάσει σε όγκο. Αλείφω με τον κρόκο,
ανάμεικτο με 2-3 κ.σ. φρέσκο γάλα. Πασπαλίστε με σουσάμι. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.

Σημείωση: Μπορειτε εναδιαμεσα στα φύλλα να βάλετε και τυρί φέτα τριμμένο και να γίνει τυροκουλουρα

Καλη Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΙδιαίτερα κουλούρια αφρός
Επόμενο άρθροΚοχύλια γεμιστά με σπανάκι και ρικότα