Σιροπιαστοί Λουκουμάδες

Συστατικά

Για το απλό σιρόπι:
1 φλιτζάνι (200 g) λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι (120 ml) νερό
1/2 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού (περίπου 1/4 από 1 λεμόνι)
1 και 1/2 κουταλάκι του γλυκού νερό από άνθη πορτοκαλιάς
1/4 έως 1/2 κουταλάκι του γλυκού ροδόνερο

Για τους λουκουμάδες:
1 κουταλιά της σούπας ξηρή μαγιά
1 φλιτζάνι (240 ml) ζεστό γάλα (περίπου 35 -45 °C)
1/3 φλιτζάνι (67 g) λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
2 και 1/2 φλιτζάνια (313 g) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
1 με 1,5 λίτρο λάδι για τηγάνισμα

Οδηγίες

Για να φτιάξετε ένα απλό σιρόπι:

Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζετε τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό λεμονιού και τα αφήνετε να βράσουν σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο χαμηλό και σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα άνθη πορτοκαλιάς και το ροδόνερο. Αφήστε το να κρυώσει πριν το χρησιμοποιήσετε.

Για να φτιάξετε λουκουμάδες:

Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε το ζεστό γάλα, τη μαγιά και 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και ανακατέψτε ελαφρά.
Βεβαιωθείτε ότι το γάλα δεν είναι καυτό διαφορετικά θα σκοτώσει τη μαγιά, 35 έως 40 °C είναι τέλεια. Αφήστε το μείγμα να καθίσει για 5 λεπτά.
Θα πρέπει να γίνει αφρώδης. Εάν αυτό δεν συνέβη, ξεκινήστε από την αρχή με νέα μαγιά.
Σε ένα μεγάλο μπολ ή σε ένα μπολ με μίξερ με εξάρτημα με γάντζο ζύμης, ανακατεύουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλεύρι, το αλάτι και την κανέλα.

Προσθέστε το μείγμα του γάλακτος και χτυπήστε σε χαμηλή ταχύτητα (αν χρησιμοποιείτε μίξερ) ή ανακατέψτε με το χέρι μέχρι να ομογενοποιηθεί και να έχετε μια λεία, απαλή και αρκετά κολλώδη ζύμη. Εάν η ζύμη φαίνεται πολύ υγρή, προσθέστε περισσότερο αλεύρι, 1 κουταλιά της σούπας τη φορά.
Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 1 λεπτό ή μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μην προσθέτετε πολύ αλεύρι γιατί η ζύμη πρέπει να παραμένει κολλώδης.
Γυρίστε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και σχηματίστε μια μπάλα. Αλείφουμε το μεσαίο μπολ με λίγο λάδι ή χρησιμοποιούμε αντικολλητικό σπρέι και τοποθετούμε τη ζύμη. Σκεπάζουμε το μπολ με λαδωμένη μεμβράνη ή πετσέτα και το βάζουμε σε ζεστό περιβάλλον να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί, περίπου 1 και 1/2 ώρα. Συνήθως προθερμαίνω το φούρνο στους 100°F, μετά τον σβήνω και τοποθετώ το μπολ μέσα του.

Μόλις διπλασιαστεί σε μέγεθος, τρυπήστε τη ζύμη για να απελευθερωθούν τυχόν φυσαλίδες αέρα. Τραβάμε τα κομμάτια της ζύμης και τα πλάθουμε σε μπαλάκια
Τοποθετούμε τις μπάλες σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Το σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 20 λεπτά.
Τοποθετήστε μια σχάρα ψύξης πάνω από ένα ταψί.

Γεμίζουμε περίπου το 1/3 της κατσαρόλας με λάδι και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά. Ζεστάνετε το λάδι μέχρι τους 190 °C. Βάλτε προσεκτικά τις μπάλες ζύμης στο λάδι,
3-4 τη φορά. Τηγανίζουμε από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν. Εάν ροδίσουν πολύ γρήγορα, χαμηλώστε τη φωτιά. Αφαιρέστε προσεκτικά τους λουκουμάδες από το
λάδι χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζετε σε προετοιμασμένη σχάρα. Αφήστε το να κρυώσει λίγο μέχρι να γίνει εύκολο στο χειρισμό.
Βουτήξτε τους στο σιρόπι όσο είναι ακόμα ζεστά και τα ξαναβάζετε σε σχάρα ψύξης για να στραγγίξουν την περίσσεια.

Σερβίρετε αμέσως με επιπλέον σιρόπι για βούτηγμα.

Προηγούμενο άρθροΚοκκινιστή Γίδα…απλή και πεντανόστιμη συνταγή
Επόμενο άρθροΣπανακοπρασοπιτα με παραδοσιακό χειροποίητο Φύλλο