Κοκκινιστό Μοσχαράκι με σπυρωτό ρυζι μπασματι

Υλικά

1/2 φλ. του τσαγιού ελαιόλαδο
1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας (ελιά), κομμένο σε μερίδες
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 καρότο, κομμένο σε μικρά κομματάκια
1 σκελίδα σκόρδο, ολόκληρη
1/2 ποτηράκι του κρασιού κόκκινο κρασί
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
σάλτσα ντομάτας (εγώ έβαλα 1 μεγάλο βάζο σπιτική σάλτσα ντομάτας ανακατεμένη με 1 κ.σ. κέτσαπ). Μπορείτε να βάλετε έτοιμη συσκευασμένη ντομάτα στο ρεντέ, ή ντοματάκια κονσέρβας λιωμένα στο μούλτι ή σάλτσα Pumaro. Ό,τι προτιμάτε.
αλάτι
πιπέρι
θυμάρι
3 κόκκους μπαχάρι
1 φύλλο δάφνης
ελάχιστη κανέλα

Για το ρυζι
300 γρ ρυζι μπασματι
1/2 κρεμυδι ξερο
1 φυλλο δαφνης
50 ml ηλιέλαιο
1/2 κ. γ. Κουρκουμα
Αλάτι, πιπερι

Εκτέλεση

Πλένω και στεγνώνω πολύ καλά το κρέας με απορροφητικό χαρτί.
Σε χύτρα, σε δυνατή φωτιά, ρίχνω το μισό ελαιόλαδο και σοτάρω τα κομμάτια του κρέατος πολύ καλά από όλες τις μεριές μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
Βγάζω το κρέας, ρίχνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρω το κρεμμύδι με τα καρότα.
Προσθέτω και τη σκελίδα σκόρδο ολόκληρη και τη σοτάρω για λίγο να βγάλει το άρωμά της.
Σβήνω με το κρασί.

Μόλις εξατμισθεί το κρασί προσθέτω τον πελτέ ντομάτας και τον σοτάρω για λίγο στον πάτο της κατσαρόλας, Προσθέτω την ντομάτα και το κρέας με τα υγρά του και αφήνω να πάρει βράση.
Προσθέτω αλάτι, πιπέρι, λίγο θυμάρι, το μπαχάρι και το φύλλο δάφνης.
Αν χρειαστεί προσθέτω βραστό νεράκι ώστε να σκεπάζει το κρέας (αυτό εξαρτάται από το πόση και τι ντομάτα έβαλα).
Κλείνω τη χύτρα και βράζω σύμφωνα με τις οδηγίες της χύτρας για 20 – 30 λεπτά (ανάλογα από το πόσο μαλακό είναι το κρέας και πόσο μικρά τα κομμάτια).
Ανοίγω τη χύτρα, προσθέτω ελάχιστη κανέλα και αν χρειάζεται αφήνω να πυκνώσει η σάλτσα χωρίς καπάκι.

Σημείωση:
Μπορείτε να φτιάξετε το μοσχαράκι και σε απλή κατσαρόλα, απλά τότε θα το σιγοβράσετε για 2 περίπου ώρες μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Προσθέτετε που και που βραστό νεράκι αν χρειάζεται. Επίσης σε αυτή την περίπτωση το αλάτι θα το βάλετε προς το τέλος του μαγειρέματος.

Για το ρύζι

Πρωτα απ’ολα μουλιαζουμε το ρύζι για 20′ και παράλληλα κόβουμε και οργανώνουμε τα υλικα που θα χρησιμοποιήσουμε. Ρίχνουμε το λαδι μας στην κατσαρόλα και σε μετρια θερμοκρασία μαλακωνουμε το κρεμυδι (προσοχη δεν το τσιγαρίζουμε). Μετα απο 4 λεπτα το κρεμυδι μας εχει μαλακωσει.
Αφου έχουμε ξεπλυνει και στραγγιξει καλα το ρυζι, το βάζουμε μεσα στην κατσαρόλα με το κρεμυδι να γυαλισει.

Παράλληλα ρίχνουμε την δαφνη, τον κουρκουμα και το αλατοπίπερο.
Δυναμωνουμε στην υψηλότερη θερμοκρασία την κουζινα μας και βαζουμε βραστο νερο στην κατσαρόλα μεχρι να σκεπασει το ρυζι και μισο δάχτυλο παραπανω.
Βάζουμε το καπακι στην κατσαρόλα και αφου παρει μια δυνατη βραση κλεινουμε το ματι της κουζινας χωρις να τραβήξουμε την κατσαρόλα απο το ματι. Σε 8 λεπτα ανοίγουμε το καπακι και το ρυζι μας ειναι ετοιμο.
Ανακατεύω με πιρούνι και το σερβίρω ζεστό με το μοσχαράκι και μπόλικη σαλτσούλα από πάνω!
Δοκιμάστε το, γίνεται πεντανόστιμο!!

Καλή Επιτυχία

 

Προηγούμενο άρθροΡαβανί με καρύδι της Γιαγιας μου της Πολίτισσας
Επόμενο άρθροΡεβανί Βέροιας