Μελιτζάνες γεμισμένες με τας κεμπάπ

Τι θα χρειαστούμε…

1 κιλό μοσχάρι (ποντίκι, καπάκι, χτένι ή κάποιο άλλο κομμάτι της αρεσκείας σας)
6 μελιτζάνες φλάσκες, μεγάλες και χοντρές
3 κ. σούπας ελαιόλαδο
Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 κόκκινη πιπεριά
2 φλ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
1 κ. γλυκού κύμινο
1/2 κ. γλυκού μπαχάρι
Αλάτι και πιπέρι
Προαιρετικά ψημένες καυτερές πιπεριές για τους μερακλήδες, μισή για κάθε κομμάτι

Για την μπεσαμέλ
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι
650 γρ. γάλα
1/2 κ. γλυκού κανέλα
Αλάτι και πιπέρι
250 γρ. τριμμένο κασέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε και αφαιρούμε το κοτσάνι της μελιτζάνας. Την χωρίζουμε στην μέση. Ισιώνουμε το κάτω μέρος, τον πάτο δηλαδή, όπου χρειάζεται έτσι ώστε να στέκονται ίσια. Κόβουμε μερικά κομμάτια από την φλούδα για να δημιουργήσουμε ένα σχέδιο ριγέ. Αδειάζουμε το εσωτερικό της μελιτζάνας, αφήνοντας ένα δάχτυλο περίπου στο εξωτερικό.
Ζεσταίνουμε το καλαμποκέλαιο και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες γύρω γύρω ξαπλωμένες στο πλάι. Τις τηγανίζουμε ελάχιστα, ίσα να μαλακώσουν ελαφρά και να γλυκάνουν. Όχι περισσότερο γιατί αν μαλακώσουν πολύ δεν θα μπορούμε να τις γεμίσουμε γιατί δεν θα στέκονται.

Τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας μέχρι να ετοιμάσουμε το κρέας.
Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Κόβουμε σε κομμάτια το εσωτερικό από τις μελιτζάνες, το κρεμμύδι και την πιπεριά. Μην σας απασχολεί το μέγεθος γιατί όλα θα λιώσουν στο τέλος. Σε χαμηλή θερμοκρασία τα σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν καλά. Το λάδι το ρουφάνε οι μελιτζάνες αλλά μην βάλετε περισσότερο γιατί έχουν λάδι και οι μελιτζάνες που τηγανίσαμε. Αλατίζουμε για να μαραθούν πιο γρήγορα.

Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια και το σοτάρουμε μαζί με τα λαχανικά. Προσθέτουμε το πιπέρι, το κύμινο και το μπαχάρι.
Ρίχνουμε την σάλτσα και σκεπάζουμε με ζεστό νεράκι. Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Αν το κάνουμε στην χύτρα, τότε βάζουμε δύο ποτήρια νερό και βράζουμε για 15 λεπτά.
Όταν ετοιμαστεί το κρέας δοκιμάζουμε το αλάτι. Αν χρειάζεται συμπληρώνουμε. Τοποθετούμε τις μελιτζάνες στο ταψί και τις γεμίζουμε με τα κομματάκια του κρέατος. Από πάνω ρίχνουμε μία κουταλιά της σούπας από την παχύρρευστη σάλτσα. Αν σας αρέσουν τα καυτερά, πριν να βάλετε το κρέας, τοποθετήστε στον πάτο της μελιτζάνας μισή ψημένη καυτερή πιπεριά και μετά βάλτε τα κρεατάκια.
Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Σκεπάζουμε τις μελιτζάνες με την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με το τριμμένο κασέρι. Ρίχνουμε στο ταψί λίγη από την σάλτσα που έχουμε στην κατσαρόλα και μισό ποτήρι νερό. Ψήνουμε στους 200 C μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Όταν σερβίρουμε, ρίχνουμε γύρω γύρω λίγη σαλτσούλα από αυτήν που κρατήσαμε.

Για την μπεσαμέλ

Μ΄αυτή τη δοσολογία υλικών γίνεται πιο σφιχτή για να μπορεί να σταθεί στην κορυφή της μελιτζάνας και να μην τρέχει.
Σ΄ένα κατσαρολάκι ή σε μία γαλατιέρα ζεσταίνουμε το γάλα. Σε μια άλλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο. Ρίχνουμε το αλεύρι κι ανακατεύουμε συνεχώς σε μέτρια φωτιά γύρω στα 5 λεπτά. Ρίχνουμε λίγο λίγο το ζεστό γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να τελειώσει όλο το γάλα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και κανέλα.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Για περισσότερες φωτογραφίες δείτε στο CookEatUp

Προηγούμενο άρθροΜπατζίνα υπέροχη με τυρί φέτα
Επόμενο άρθροΚέικ Πορτοκάλι με σταφίδες…είναι πανεύκολα και πεντανόστιμα