Μελιτζανόπιτα

Υλικά

Για τη ζύμη

5 ποτήρια αλεύρι (600 γραμμάρια)
2 ποτήρια ζεστό νερό (400 ml)
1 κουταλιά αλάτι (8 γραμμάρια)
1 κουταλιά κρυσταλλική ζάχαρη (10 γραμμάρια)

Για τη γέμιση

4 μέτριες μελιτζάνες κομμένες κυβάκια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη κυβάκια
2 πράσινες πιπεριές κομμένες κυβάκια
μισό φλιτζάνι φυτικό λάδι ( 40 )
1 κουταλιά της σούπας  πελτέ ντομάτας
μαύρο πιπέρι (4 γραμμάρια)
1 κουταλιά αλάτι (8 γραμμάρια)
μισό ποτήρι νερό (50 ml)
125 γρ.βούτυρο λιωμένο

Μεγάλο μέγεθος κούπας που χρησιμοποιώ: 200 ml
Μικρό μέγεθος φλιτζανιού που χρησιμοποιώ: 100 ml

Εκτέλεση

Σ ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι,τη ζάχαρη,το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.Ρίχνουμε το νερό και ανακατεύουμε αρχικά μ ένα κουτάλι.
Στη συνέχεια ζυμώνουμε τη ζύμη με το χέρι μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια μας.
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 20 λεπτά.
Βάζουμε μια κατσαρόλα στη φωτιά και ρίχνουμε το λάδι.Μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε τις πράσινες πιπεριές,την κόκκινη πιπεριά και τις σοτάρουμε και αυτές για 2-3 λεπτά.
Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά  ανακατεύοντας κατά διαστήματα.Ρίχνουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.

Αφού λιώσει ο πελτές και ψηθεί λίγο ρίχνουμε τις μελιτζάνες ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε.Ανακατεύουμε πολύ καλά. Ρίχνουμε το νερό.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς οι μελιτζάνες.Αφαιρούμε απ τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Πασπαλίζουμε με αλεύρι τον πάγκο της κουζίνας και βάζουμε τη ζύμη.Την ζυμώνουμε 5 λεπτά και την χωρίζουμε σε 20 ίσα μέρη.
Τα πλάθουμε μπαλάκια.Παίρνουμε τα 8 μπαλάκια και τα ανοίγουμε με τον πλάστη ένα ένα σε μέγεθος πιάτου γλυκού.
Βάζουμε σ ένα πιάτο και τα 8 το ένα πάνω στο άλλο λαδώνοντας τα ενδιάμεσα με μια κουταλιά βούτυρο.Το τελευταίο δεν θα το βουτυρώσουμε από πάνω.
Τα σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και τα αφήνουμε στην άκρη.

Τώρα ανοίγουμε 5 μπαλάκια με τον ίδιο τρόπο.Τα βάζουμε και αυτά το ένα πάω στο άλλο βουτυρώνοντας τα ενδιάμεσα.Την επιφάνεια του τελευταίου δεν την βουτυρώνουμε.
Τα σκεπάζουμε και αυτά με διάφανη μεμβράνη και τα αφήνουμε στην άκρη.
Ανοίγουμε τα υπόλοιπα 7 μπαλάκια με τον ίδιο τρόπο.Τα βουτυρώνουμε και αυτά ένα ένα ενδιάμεσα τα σκεπάζουμε και τ αφήνουμε στην άκρη.
Παίρνουμε τα πρώτα 8 φύλλα και τα ανοίγουμε πιέζοντας ελαφρά τη ζύμη με τα χέρια μας και από τη μία και από την άλλη πλευρά.
Στη  συνέχεια με τον πλάστη ανοίγουμε ένα μεγάλο στρογγυλό φύλλο όσο είναι το ταψί που θα το βάλουμε.
Στον πάτο του ταψιού βάζουμε λαδόκολλα και τοποθετούμε το φύλλο.Ανασηκώνουμε τις άκρες γύρω γύρω στα τοιχώματα.
Ρίχνουμε τις μισές μελιτζάνες και απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλο το ταψί.
Τώρα παίρνουμε τα 5 φύλλα και τα ανοίγουμε με τον ίδιο τρόπο σε ένα μεγάλο στρογγυλό φύλλο όσο το ταψί.Το τοποθετούμε πάνω απ τις μελιτζάνες.
Ρίχνουμε από πάνω τις υπόλοιπες μελιτζάνες.Τις στρώνουμε και αυτές ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια.


Ανοίγουμε τώρα τα 7 φύλλα σε ένα μεγάλο φύλλο και το βάζουμε πάνω απ τις μελιτζάνες.
Τραβάμε τις άκρες του πρώτου φύλλου που βάλαμε στον πάτο και τις ενώνουμε με το φύλλο της επιφάνειας.
Βάζουμε ένα ποτήρι στο κέντρο του ταψιού και το βυθίζουμε να πάει στον πάτο.Κόβουμε τρίγωνα κομμάτια γύρω γύρω απ το ποτήρι.
Κόβουμε και γύρω γύρω απ το ποτήρι.Αφαιρούμε το ποτήρι και βουτυρώνουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο βούτυρο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C  μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.
Πρέπει να το δοκιμάσετε οπωσδήποτε.Είναι εξαιρετικά νόστιμο και θρεπτικό!!!!!!

Καλή επιτυχία!!!

Subscribe for more delicious recipes here

Προηγούμενο άρθροΓρήγορη Τυρόπιτα Στριφτή
Επόμενο άρθροΞεχωριστοί κεφτέδες με γαρνιτούρα από πατάτες φούρνου με πολλά μυρωδικά και μπαχαρικά