Μελόπιτα Σίφνου

ΥΛΙΚΑ (για 12-14 μερίδες)

1.000 γρ. ανθότυρο ανάλατο
500 γρ. μυζήθρα ανάλατη
340 γρ. μέλι
100 γρ. ζάχαρη άσπρη
7 αυγά μεσαίου μεγέθους
1/2 κ.γλ. κανέλα
1 πρέζα αλάτι
2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού (ή λεμονιού)
Για το ταψί
30 γρ. βούτυρο αγελάδος
20 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το γαρνίρισμα
60 γρ. μέλι
Κανέλα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις πάνω κάτω.
Σε ένα μπολ, θρυμματίζουμε με τα χέρια μας το ανθότυρο και τη μυζήθρα σε μικρά κομμάτια.
Προσθέτουμε το μέλι, το αλάτι, την κανέλα, τη ζάχαρη και το ξύσμα.
Ανακατεύουμε για λίγο με το “σύρμα” και προσθέτουμε τα αυγά.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε μιαν αφράτη γέμιση.
Λιώνουμε το βούτυρο και αλείφουμε καλά το ταψί.
Ύστερα, το πασπαλίζουμε προσεκτικά, παντού και ειδικά στις γωνίες με αλεύρι.
Ρίχνουμε στο ταψί τη γέμιση που ετοιμάσαμε και την τακτοποιούμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα ή με την ανάποδη ενός κουταλιού.
Βάζουμε τη μελόπιτα στη μεσαία σχάρα του φούρνου και ψήνουμε για 30-35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της.
Βγάζουμε από τον φούρνο την πίτα, την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και την κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια.
Την σερβίρουμε αφού πρώτα την περιχύσουμε με μέλι και την πασπαλίσουμε με κανέλα.

Πηγή: Περιοδικό “Νόστιμες Συνταγές”, τεύχος Απριλίου 2014

Προηγούμενο άρθροΤα πιο εύκολα τυροπιτάκια
Επόμενο άρθροΠροφιτερόλ νηστίσιμο!