ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
4 μπούτια κοτόπουλο με την πετσούλα τους
¼ φλιτζάνι χυμό λεμονιού (χυμός 1 λεμονιού)
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 
1 κουταλιά ξύδι από κόκκινο κρασί
4 μεγάλα σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
3 κουταλάκια του γλυκού ξηρό βασιλικό
2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένο μαϊντανό
2 κουταλάκια αλάτι, συν επιπλέον
8 πατάτες μικρες, κομμένες στην μέση ή στα 4 
1 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε σφήνες
1 κόκκινη πιπεριά και κομμένη σε σφήνες
1 μεγάλο κολοκυθάκι, κομμένο σε φέτες
4 κουταλιές της σούπας ελιές καλαμών
Φέτες λεμονιού, για το σερβίρισμα

ΟΔΗΓΙΕΣ
Στεγνώστε τα μπούτια με χαρτοπετσέτα. Σε ένα ρηχό πιάτο, συνδυάστε το χυμό λεμονιού, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, ξύδι, σκόρδο, βασιλικό, ρίγανη, μαϊντανό και αλάτι. Χωρίστε τη μισή από τη μαρινάδα και κρατήστε την υπόλοιπη θα χρησιμοποιηθεί αργότερα.
Προσθέστε το κοτόπουλο στη μαρινάδα στο πιάτο και γυρίστε τα να καλυφθούν ομοιόμορφα. Σκεπάστε και μαρινάρετε για 15 λεπτά αν βιάζεστε ενώ 1 ώρα εάν έχετε χρόνο ή κατά τη διάρκεια της νύχτας, γυρίζοντας κάθε μηρό κοτόπουλου περιστασιακά στη μαρινάδα.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 ° C. Ρίξτε την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια – υψηλή φωτιά. Ρίξτε το κοτόπουλο να ροδίσει και στις δύο πλευρές (περίπου 4 λεπτά σε κάθε πλευρά). Στραγγίστε λίγο από το υπερβολικό λίπος, αφήνοντας περίπου μια κουταλιά της σούπας για την γεύση και βάλτε το σε ένα ταψί.
Τοποθετήστε τα λαχανικά γύρω από κάθε μπούτι κοτόπουλου. Ρίξτε πάνω από τα λαχανικά  την υπόλοιπη μαρινάδα, ανακατευοντας όλα μαζί  για να πάει  ομοιόμορφα παντού.

Καλύψτε το ταψί με το καπάκι (ή με αλουμινόχαρτο) και ψήνετε μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και το κοτόπουλο τελείως (περίπου 35 λεπτά). Αλλάξτε τη ρύθμιση του φούρνου στο γκριλ σε μια μέτρια φωτιά και ξεσκεπάστε το ταψί και μαγειρέψτε για περίπου 5-10 λεπτά, ή έως ότου το κοτόπουλο και οι πατάτες είναι τραγανές και χρυσίσουν. Σερβίρετε με ελιές και φέτες λεμονιού.

Καλή Ορεξη

Προηγούμενο άρθροΠάστα Σοκολάτας με κρέμα και Oreo!
Επόμενο άρθροΠατάτες με κρεμμύδια και μανιτάρια