Συστατικά

4 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
450 γρ ντοματες δαμάσκηνο τεμαχισμένες σε φέτες (λεπτές, όχι φλούδα)
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 
1 κιλό πατάτες  σε λεπτές φέτες 
1 φλιτζάνι τυρί τριμμένο παρμεζάνα, περίπου 55 gr, χωρισμένο
3 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη
αλατοπίπερο
2 κουταλάκια του γλυκού ρίγανη φρέσκια, ψιλοκομμένη
νυφάδες κόκκινου πιππεριού προαιρετικά
ρίγανη ξερή για γαρνίρισμα

Οδηγίες
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 ° C και τοποθετήστε τη σχάρα του φούρνου στη μέση του φούρνου.
Κόψτε σε λεπτές φέτες τα κρεμύδια. Αφήστε τώρα την άκρη.
Κόψτε τις ντομάτες σε φέτες, πάχους περίπου 2 εκ. Τοποθετήστε σε ένα μπολ και ελαφριά καρυκεύεστε με αλάτι και πιπέρι και αφήστε για λίγο.
Ζεσταίνετε περίπου 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα με μέτρια φωτιά.
Προσθέστε τα ασκαλώνια και το σοτάρετε, ανακατεύοντας περιστασιακά, για περίπου 6-8 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να είναι διαφανή αλλά όχι καφέ.


Ακολουθήστε με αλάτι και πιπέρι. Εάν χρησιμοποιείτε, προσθέστε μια πρέζα νιφάδων κόκκινου πιπεριού.
Εν τω μεταξύ, προετοιμάστε τη μαρινάδα χτυπώντας μαζί: 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένη φρέσκια ρίγανη, ⅛ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και μία πρέζα πιπέρι.


Ξεφλουδίστε τις πατάτες και κόψτε σε φέτες. Ανακατέψτε τες  στη φρέσκια μαρινάδα ρίγανης.
Ραντίστε τον πυθμένα ενός ταψιού με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.
Χρησιμοποιήστε περίπου την μισή ποσότητα τεμαχισμένων ντοματών για να στρώσετε το κάτω μέρος του φούρνου.


Πασπαλίζουμε τις ντομάτες με το τυρί παρμεζάνα (¼ φλιτζάνι).
Τοποθετήστε τις φέτες πατάτες σε ένα μόνο στρώμα, με τις άκρες να επικαλύπτονται ελαφρά μεταξύ τους πάνω στο τυρί. Χρησιμοποιήστε περίπου τη μισή ποσότητα.
Από πάνω κάνε ένα στρώμα από σοταρισμένα ασκαλώνια. Χρησιμοποιήστε ολόκληρη την ποσότητα.
Τοποθετήστε τις υπόλοιπες φέτες πατάτας σε ένα μόνο στρώμα, με τις άκρες να επικαλύπτονται ελαφρά μεταξύ τους.


Επαναλάβετε με τις υπόλοιπες φέτες ντομάτας αλλά αυτή τη φορά στρώστε τις έτσι ώστε να επικαλύπτονται.
Ψεκάστε από πάνω με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.
Ψήνετε, ακάλυπτα σε προθερμασμένο φούρνο 200 ° C για περίπου 1 ώρα ή έως ότου οι πατάτες να τρυπιούνται με την άκρη ενός μαχαιριού.
Αφαιρέστε προσεκτικά την κατσαρόλα από το φούρνο.
Πασπαλίστε την κορυφή με το υπόλοιπο τυρί (¾ φλιτζάνι), την φρέσκια ​​ρίγανη (1 κουταλάκι του γλυκού) και την τριμμένη φρυγανιά.

Ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά ή έως ότου η κορυφή είναι καφέ και οι πατάτες έχουν ψηθεί σωστά.

Καλή σας όρεξη

www.shelovesbiscotti.com

Προηγούμενο άρθροΤα Μυστικά για τέλειους κουραμπιέδες και η πιο νόστιμη συνταγή!
Επόμενο άρθροΗ Αυθεντική χειροποίητη σάλτσα για Πίτσα