Μοσχαράκι Καπαμά

Συστατικά:

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
3 1/2 κιλά κρέας μοσχάρι
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
1 1/2 κουταλιές της σούπας τοματοπολτός
1 1/2 φλιτζάνι ξηρό κόκκινο κρασί
3 μεσαίες ντομάτες, ψιλοκομμένες
3 κουταλιές της σούπας Metaxa ή άλλο κονιάκ
1/2 φλιτζάνι βρασμένο καφέ
3 κουταλιές της σούπας μέλι
1 ράβδος κανέλας κομμένο στη μέση
3 ολόκληρα γαρίφαλα
2 φύλλα δάφνης
1 κουταλάκι αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

Πώς να φτιάξετε Καπαμά:

Προσθέστε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά. Όταν είναι ζεστό, προσθέστε όσο το κρέας τόσο όσο χωρέσει σε ένα μόνο στρώμα. Σωταρίστε το έως ότου η κάθε πλευρά του κάθε κομματιού είναι καφέ. Αυτό πρέπει να διαρκέσει περίπου 5 λεπτά. Επαναλάβετε σε πολλές παρτίδες, εάν χρειάζεται, με το υπόλοιπο κρεάς. Μεταφέρετε το κρέας σε ένα μεσαίο μπολ μόλις σωταριστεί.

Προσθέστε το κρεμμύδι στην κατσαρόλα αφού ολοκληρώσετε το σωτάρισμα του κρέατος και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν τα κρεμμύδια. Αυτό πρέπει να διαρκέσει περίπου 2 λεπτά. Προσθέστε την πάστα ντομάτας και το κρασί και ανακατέψτε το μείγμα καλά. Ανεβάστε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς υψηλή και φέρτε το μείγμα σε βρασμό. Προσθέτουμε το κρέας και τα υπόλοιπα συστατικά και τα ανακατεύουμε. Καλύψτε το δοχείο και αφήστε το μείγμα να βράσει. Μόλις βράσει, χαμηλώστε και αφήστε να σιγοβράσει. Μαγειρέψτε το μείγμα για περίπου 1 1/2 ώρες ώστε να πήξει η σάλτσα.

Αφού πήξει η σάλτσα, αφαιρέστε το κάλυμμα και μαγειρέψτε το για άλλα 35 λεπτά ή έως ότου απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος του υγρού. Απενεργοποιήστε τη φωτιά και, στη συνέχεια, αφαιρέστε τα φύλλα δάφνης, το ραβδί κανέλας και τα σκελίδες και αφήστε το να ξεκουραστεί για 10 λεπτά πριν το σερβίρετε.

Μπορείτε να προσθέσετε λαχανικά όπως τα καρότα, αρακά και το σέλινο σε αυτή τη συνταγή, αν θέλετε.

Προηγούμενο άρθροΚεκάκια με Καρότο και Αμύγδαλα
Επόμενο άρθροΜοσχαράκι Αυγολέμονο….τέλειο φαγητό