Το απόλυτο ελληνικό πιάτο: Μουσακάς

Υλικά

4 μεγάλες πατάτες,
ελαιόλαδο,
2 μεγάλες μελιτζάνες/μελιτζάνες,
3-4 κρεμμύδια,
1 κιλό μοσχάρι χαμηλών λιπαρών,
3-4 σκελίδες σκόρδο,
1 ποτήρι κόκκινο κρασί,
3 κουτιά ντομάτα,
μαύρο πιπέρι,
αλάτι, ρίγανη, βασιλικός.

Για την μπεσαμελ
1 lt γάλα,
50gr βούτυρο,
100gr αλεύρι,
150gr μοτσαρέλα τριμμένη.

Εκτέλεση

Καθαρίστε και κόψτε τις πατάτες κατά μήκος και στρώστε το κάτω μέρος του ταψιου σας.
Τις πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε για 25 ’σε φούρνο 180 βαθμών Κελσίου μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν από πάνω.
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε ροδέλες, τις αλατίζουμε, τις βάζουμε σε ένα ταψί και τις ψήνουμε για 25 ’στο φούρνο, μαζί με τις πατάτες, μέχρι να μαλακώσουν.
Για τη σάλτσα, ψιλοκόψτε τα κρεμμύδια και αφήστε τα να σοταριστούν σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν.
Προσθέστε το μοσχαρίσιο κιμά στα κρεμμύδια. Ανακατεύουμε μέχρι να σπάσει εντελώς. Ψιλοκόβουμε και προσθέτουμε το σκόρδο.

Προσθέτουμε το κρασί. Προσθέτουμε τα κουτιά ντομάτας. Προσθέστε μαύρο πιπέρι, αλάτι, ρίγανη και βασιλικό. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή θερμοκρασία για 20 ’.
Στον ταψί με τις μαγειρεμένες πατάτες, στρώστε τις μελιτζάνες ακολουθούμενες από τη μαγειρεμένη σάλτσα, απλωμένη ομοιόμορφα.

Για τη σάλτσα μπεσαμέλ

Σε 1 λίτρο γάλα, προσθέστε 50γρ βούτυρο και 100γρ αλεύρι, αλάτι και πιπέρι. Ανάβουμε τη φωτιά σε μέτρια και ανακατεύουμε δυνατά για 10 ’μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Θα εξακολουθεί να αισθάνεται σχετικά χαλαρό (θυμηθείτε ότι αποκτά συνοχη όταν μαγειρεύεται στο φούρνο).
Αν είναι πολύ υγρό προσθέστε λίγο αλεύρι προσέχοντας να αναμιχθεί σωστά. Προσθέστε τη μισή μοτσαρέλα στο μείγμα μπεσαμέλ. Ρίξτε το μείγμα στο ταψί, στοχεύοντας σε πάχος 2 εκατοστών. Πασπαλίστε την υπόλοιπη μοτσαρέλα από πάνω και μαγειρέψτε σε φούρνο 180 βαθμών Κελσίου για 1 ώρα.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΚέικ με κακάο και σοκολάτα
Επόμενο άρθροΤι να κάνεις με τα υπόλοιπα μακαρόνια που σου ξέμειναν