Εάν θέλετε ο μουσακάς να έχει μια ελαφριά μπεσαμέλ για να κόψει μερικές από τις θερμίδες

Για ελαφριά Μπεσαμέλ

1 φλιτζάνι γάλα,
1/2 βούτυρο ραβδιού,
1/4 φλιτζάνι αλεύρι & 1 κρόκο αυγού

Υλικά 

2 μεγάλες μελιτζάνες, αποφλοιωμένες και λεπτές φέτες κατά μήκος
2 μικρές πατάτες, αποφλοιωμένες και κομμένες σε φέτες
ελαιόλαδο
1/2 κιλό άπαχο μοσχαρίσιο κρέας
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
ψιλοκομμένο σκόρδο
1 φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας
1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/4 κουταλάκι μαϊντανό
1/4 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
αλάτι πιπέρι
Για τη σάλτσα Μπεσαμέλ:
1/2 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο
1/2 φλιτζάνι αλεύρι
2-3 φλιτζάνια πλήρες γάλα
άλας
1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
2 κρόκους αυγών

Οδηγίες

* Τοποθετήστε τις φέτες μελιτζάνας σε ένα στρώμα σε χαρτοπετσέτες και αλατίστε τες
Ζεσταίνετε μια κατσαρόλα προσθέστε λίγο ελαιόλαδο και τηγανίστε ελαφρά τις μελιτζάνες, αφαιρέστε και τοποθετήστε τις σε χαρτοπετσέτες
* Βράζουμε τις πατάτες για 5 λεπτά, στραγγίζουμε και ξεπλένουμε με κρύο νερό
* Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κιμα.
Προσθέστε τα κρεμμύδια και το σκόρδο & μαγειρέψτε μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν και προσθέστε τη σάλτσα & καρυκεύματα. Ανακατέψτε. Αφήστε να βράσει, μειώστε τη φωτιά σε χαμηλή θερμοκρασία και σιγοβράστε περίπου 30 λεπτά. Αφαιρέστε το καπάκι και σιγοβράστε για περίπου 10 λεπτά, για να απορροφήσει τα υγρά.
Αφήστε τη σάλτσα να κρυώσει και στη συνέχεια ανακατέψτε το χτυπημένο αυγό.

* Για τη σάλτσα μπεσαμέλ, λιώστε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το αλεύρι και χτυπήστε ελαφρά για να το ανακατέψετε με το βούτυρο. Συνεχίστε να χτυπάτε ελαφρά για άλλα 1-2 λεπτά. Προσθέστε σταδιακά το γάλα
ενώ χτυπάτε συνεχώς μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε το τυρί παρμεζάνα, το αλάτι και το μοσχοκάρυδο. Συνεχίστε να χτυπάτε τη σάλτσα μέχρι να πήξει και σιγοβράστε για περίπου 3 λεπτά. Αφήστε τη σάλτσα να κρυώσει για περίπου 20 λεπτά. Στη συνέχεια χτυπήστε ελαφρά τους κρόκους των αυγών

* Τοποθετήστε ένα στρώμα ελαφρώς επικαλυπτόμενων πατατών στο κάτω μέρος ενός λαδωμένου ταψιού 20×30 εκ.
Στη συνέχεια προσθέστε ένα στρώμα φέτες μελιτζάνας, επικαλύπτοντας ελαφρώς. Απλώστε ομοιόμορφα τη σάλτσα
με τον κιμά από πάνω. Προσθέστε ένα άλλο στρώμα μελιτζάνας & απο πάνω με την σάλτσα μπεσαμέλ.
* Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήστε 1 ώρα
###Εδώ το έκανα με ελαφριά μπεσαμελ ###

Προηγούμενο άρθροΓλυκά Μπουγατσίνια ρολά
Επόμενο άρθροΤυροπιτάκια με ζύμη κουρού