Μουσακάς χωρίς τηγάνι με λαχανικά

Υλικά για 32αρι ταψί

Για το κιμά
500 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 ώριμες ντομάτες τριμμένες
Λίγο χυμό τομάτας ή σάλτσα ντομάτας
2 φύλλα Δάφνη
2 ποτηράκι κρασί
Ελαιόλαδο
Λίγο ξύλο κανέλας
Αλάτι πιπέρι κύμινο

Λαχανικά
1 kg περίπου μελιτζάνες μέτριες
5-6 κολοκύθια μέτρια
3 μεγαλούτσικες πατάτες

Μπεσαμέλ
1 λίτρο γάλα
2 κουταλιές βούτυρο
7 κοφτές κουταλιές αλεύρι
Μισό κουταλάκι αλάτι
1-2 αυγά

Εκτέλεση

Σοτάρουμε ελαφρώς το κρεμμύδι με το λάδι και προσθέτουμε τον κιμά ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να διαλύσει και να ασπρίσει… Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τα μπαχαρικά…
Όταν εξατμιστεί ρίχνουμε τη ντομάτα με λίγο νεράκι και αφήνουμε να σιγοψηθεί και να τραβήξει όλα τα νερά του…

Λαχανικά

Τα κόβουμε όλα σε φετούλες, τα αλατίζουμε,και απλώνουμε πάνω σε λαμαρίνα μελαδόκολλα πρώτα τις πατάτες μετά τα κολοκύθια και τελευταία τις μελιτζάνες… Τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν…

Απλώνουμε στο ταψί τις πατάτες τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια εναλλάξ και πασπαλίζουμε με τυρί τριμμένο… Ρίχνουμε και στρώνουμε τον κιμά, από πάνω τα υπόλοιπα λαχανικά που έχουν μείνει, και πασπαλίζουμε κι άλλο τυράκι…

Μπεσαμέλ

Ρίχνουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα και το βάζουμε στην εστία να λιώσει… Προσθέτουμε το γάλα και όταν είναι χλιαρό…. “Προσοχή να μην κάψει” κατεβάζουμε από την εστία και ρίχνουμε μία-μια κουταλιά αλεύρι σε ένα σουρωτήρι και το κοσκινίζουμε πάνω από το γάλα… Ανακατεύουμε συγχρόνως με το σύρμα….
Όταν τελειώσουμε με το αλεύρι βάζουμε πάνω στην εστία ξανά την κατσαρόλα και αρχίζουμε να ανακατεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να πήξει και να κοχλάσει…όταν είναι έτοιμη την κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μία χούφτα τυρί τριμμένο τα αυγά και ανακατεύουμε πολύ γρήγορα να ομογενοποιηθεί…
Η συγκεκριμένη συνταγή μπεσαμέλ είναι της Χρύσα παραδείση… Την είδα τυχαία και μου άρεσε η ιδέα να τη δοκιμάσω!! Και ομολογώ είναι πάρα πολύ ωραία και εύκολη διαδικασία , που θα υιοθετήσω… Συγχρόνως και πιο υγιεινή λόγω του ότι δεν καίμε το βούτυρο με το αλεύρι…

Εκτέλεση φωτό από κυρία Marina Hatzidaki

Προηγούμενο άρθροΚέικ κολοκύθας ή μήλου με σαντιγί
Επόμενο άρθροΚεφτέδες με πατάτες στον φούρνο…Μαμαδίστικο φαγητό με τα όλα του!