Μπακλαβάς ρολό αρχαιοελληνικός

 

Υλικά
1 φλιτζάνι αμυγδάλου
2 φλιτζάνια καρύδια ½ φλιτζάνι ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
ελαιόλαδο
Σουσαμέλαιο (ελαφρύ ή σκούρο)

Ενα πακέτο φύλλο κρούστας, αποψυγμένο

Για το σιρόπι
1 κούπα ζάχαρη
1 φλιτζάνι μέλι
3 ολόκληρα γαρίφαλα
1 ξυλακι κανέλας

Οδηγίες

Σε έναν μπλέντερ, ψιλοκόψτε τα αμύγδαλα και μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ. Κόψτε ελαφρά τα καρύδια και προσθέστε τα στα αμύγδαλα. Ανακατέψτε τη ζάχαρη και την κανέλα.
Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε μαζί ίσα μέρη του ελαιόλαδου και σησαμέλαιο.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 ° C.
Σε μια επιφάνεια εργασίας, τοποθετήστε 2 φύλλα ζύμης. Τοποθετήστε το 1 επάνω στο άλλο. Χρησιμοποιώντας μία βούρτσα ζύμης, βουρτσίστε ελαφρά το επάνω μέρος των φύλλων με το μείγμα λαδιού. Πασπαλίστε με μερικό από το μείγμα ξηρών καρπών. Τοποθετήστε 2 φύλλα από πάνω και βουρτσίστε ελαφρά με το λάδι.

Συνεχίστε να στρώνετε τα φύλλα αλλοιμένα με λάδι και την γέμιση 4 ή 5 φορές.
Τέλος από πάνω τελειώστε με άλλα 2 φύλλα, βουρτσίζοντας το καθένα με λίγο λάδι.
Τώρα, τυλίγουμε προσεχτικά και σφιχτά από την κάτω προς την πάνω άκρη το ρολό μας. Σφίγγουμε και τυλίγουμε προσεχτικά για να μην σπάσει το φύλλο.
Αφού το τυλίξουμε, θα κόψουμε σε κομμάτια.
Κόβουμε με πριονωτό μαχαίρι το πρώτο κομμάτι πλαγιαστά, έτσι ώστε να κάνουμε μπακλαβαδωτό σχήμα και βάζουμε στο μπολ πάλι τα ρετάλια που έμειναν. Συνεχίζουμε να κόβουμε προσεχτικά ενώ κρατάμε το ρολό με το άλλο μας χέρι σταθερά και κοντά στο σημείο που κόβουμε ανά 3-4 εκατοστά περίπου.
Αφού το κόψουμε, παίρνουμε με σπάτουλα προσεχτικά 2-3 κομμάτια μαζί και τα τοποθετούμε στο ταψί που θα ψηθούν,κοντά το ένα με το άλλο.

Όταν τελειώσουμε, όσο βούτυρο έχει μείνει, το αλείφουμε πάνω στα φύλλα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ψήνουμε για 30 λεπτά. Ο μπακλαβάς πρέπει να ψηθεί μέχρι μέσα χωρίς να καεί απ’ έξω. Αν χρειάζεται (που χρειάζεται), όταν πάρει χρώμα στο 20λεπτο, καλύψτε τον με αλουμινόχαρτο.

Αν ψήνετε σε πυρέξ, τσεκάρετε από κάτω αν έχει πάρει χρώμα. Αν δεν έχει πάρει, ψήστε λίγο παραπάνω ώρα και χαμηλώστε τη σχάρα του φούρνου ώστε να ψηθεί και από κάτω.
Εν τω μεταξύ, προετοιμάστε το σιρόπι: Σε μια μικρή κατσαρόλα, χτυπήστε μαζί 2 φλιτζάνια νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, τα γαρίφαλα και την κανέλα κολλήστε σε χαμηλή φωτιά. Όταν το μίγμα σιγοβράζει, συνεχίστε να μαγειρεύετε έως ότου η ζάχαρη διαλύσει και το σιρόπι έχει γεύση πικάντικο, περίπου 5 λεπτά.
Ρίχνουμε το σιρόπι πάνω από το κρύο μπακλαβά και αφήνουμε τον μπακλαβά να ξεκουραστεί για περίπου 1 ώρα για να ρουφήξει το σιρόπι.

Καλή Επιτυχία