ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Γέμιση
2 φλιτζάνια ψιλοκομμένα καρύδια
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
2 κουταλιές της σούπας ταχίνι (ανακατέψτε καλά πριν μετρήσετε)
1 κουταλιά της σούπας λεμόνι χυμό

3 κουταλάκια του ξύσμα λεμόνι 

Σιρόπι
1/2 φλιτζάνι νερό
1/4 φλιτζάνι μέλι 
1/4 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουταλιά χυμό λεμονιού

1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά ή βηρυτού που είναι πιο λεπτά (ξεπαγωμένα)
1,5 εκ ξύλινο πλάστη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ψήστε ψιλοκόψτε τα καρύδια και αφήστε στην άκρη. Ζεστάνετε την ταχινή, χυμό λεμονιού, ζάχαρη και κανέλα πάνω από πολύ χαμηλή φωτιά. Ανακατέψτε μέχρι να γίνει το μίγμα ένα παχύ, με σκούρο καφέ χρώμα. Προσθέστε ζάχαρη / ταχίνι μέσα στα ψιλοκομμένα καρύδια, ανακατέψτε καλά και ρίξτε το ξύσμα λεμονιού και ανακατέψτε πάλι .
Ανοίξτε το πακέτο φύλλο φίλτρου και τοποθετήστε όλα τα φύλλα πάνω σε μία βρεγμένη πετσέτα κουζίνας. Χρησιμοποιώντας ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο, αλλείψτε με ένα πινέλο το φύλλο και ομοιόμορφα διασκορπίστε το καρύδι πάνω στα λαδωμένα φύλλα. Χρησιμοποιήστε περίπου 1/4 -1/3 φλιτζάνι της γέμιση σης ανά 2 φύλλα.


Από το κατώτατο άκρο πιάστε 2 φύλλα, διπλώστε περίπου 5 εκ της ζύμης και βάλτε τον πλάστη ανάμεσα στα διπλωμένα αφήνοντας 1 εκ από εκεί που διπλώνει το φύλλο μέχρι τον πλάστη, μετά ανασηκώστε λίγο τα φύλλα πίσω από τον πλάστη(1 εκ) και ρολάρετε τον πλάστη προς το τέλος του φύλλου. 

Πιάστε σταθερά τα άκρα του φύλλου στον πλάστη και σπρώξτε απαλά κάθε άκρο προς το κέντρο για να το σουρώσετε. Πηγαίνετε σιγά-σιγά, έτσι ώστε οι πτυχές να κατανέμονται ομοιόμορφα. Κρατήστε τον πλάστη πάνω από το ταψί και σπρώξτε προσεκτικά / ωθήστε το σουρωμένο κύλινδρο μεσα στο ταψάκι 8χ30 εκ.

Οι τελειωμένοι 12-13 γεμισμένοι κύλινδροι σας πρέπει να έχουν μήκος περίπου 20-22 εκ και να ταιριάζουν τέλεια στο ταψί. 

Αλλείψτε ελαφρώς τις κορυφές και τις πλευρές του κάθε ρολού με ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο και χαρακώστε. Το χαράκωμα απλά σημαίνει να κοβετε τα πρώτα στρώματα του φύλλου με πολύ κοφτερό μαχαίρι. Ψήστε για 40 λεπτά στους 180 βαθμούς μέχρι να χρυσεισουν.

Ανακατέψτε τα συστατικά του σιροπίου σε μια μικρή κατσαρόλα και βράστε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε σιρόπι απευθείας πάνω από το ζεστό σαραγλί, αφήστε το 15-30 για να απορροφήσουν το σιρόπι και να σερβίρετε.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΛαλάγγια το donuts της Πελοπονήσου
Επόμενο άρθροΓίγαντες πλακί….πεντανόστιμοι