Μπριζολάκια χοιρινά με ριζότο λαχανικών και κουρκουμα

Συστατικά

Μπριζολάκια χοιρινά – εγώ αγόρασα τα πολύ λεπτά χοιρινά λαιμού σε συσκευασία
1 κρεμμύδι μεγάλο τριμμένο στον τρίφτη ή στο μούλτι
3 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
ελαιόλαδο
1/2 ποτήρι του νερού λευκό κρασί ρετσίνα
αλάτι -πιπέρι
λίγο θυμάρι ξερό

Για το ριζότο
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 γρ σαφράν 
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
340 gr ρύζι arborio
140 gr λευκό ξηρό κρασί
750 gr ζωμό λαχανικών
8-9 ντοματίνια (εγώ δεν ειχα διαθέσιμα)
170 gr αρακά (φρέσκο ή κατεψυγμένο) (ξεπαγωμενο)
3 κουταλιές της σούπας τριμμένη παρμεζάνα
αλατι
μαϊντανός (για γαρνίρισμα)

Βήματα προετοιμασίας

Για τα μπριζολάκια
Σαν αρχή βάζουμε το τηγάνι στην φωτιά με το λάδι και τις σκελίδες σκόρδου και τις φέρνουμε γύρα μέχρι να μαυρίσουν –τότε τις αφαιρούμε ..αυτό το κάνουμε ίσα να πάρει την μυρωδιά του σκόρδου το λάδι .
τοποθετούμε τις μπριζόλες και τις γυρνάμε σοτάροντάς τες κι από τις δυο πλευρές για λίγα λεπτά.
Προσθέτουμε και το τριμμένο κρεμμύδι και ανακατεύουμε να πάει παντού προσεκτικά.
Τώρα ρίχνουμε από πάνω το αλάτι το πιπέρι το θυμάρι και ανακατεύουμε να πάει παντού.
Σβήνουμε με το κρασάκι. Κουνάμε πέρα δώθε το τηγάνι και αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να δούμε ότι εχουν μεινει με το λαδι τους ..τότε είναι έτοιμα .

για το ριζότο
Ξεφλουδίστε το κρεμμύδι και το σκόρδο, ψιλοκόψτε και τα δύο.
Διαλύουμε το σαφράν σε 2 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε το ρύζι και σοτάρετε μέχρι το ρύζι να γίνει διάφανο.

Προσθέστε το κρασί και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι να απορροφηθεί όλο το κρασί.
Προσθέστε το ζωμό ώστε να σκεπαστεί το ρύζι και μαγειρέψτε ανακατεύοντας μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά.
Προσθέστε σαφράν με βραστό νερό. Συνεχίστε να προσθέτετε ζωμό με αυτόν τον τρόπο και μαγειρεύετε μέχρι το ρύζι να γίνει al dente, περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.

Ξεπλύνετε και κόψτε τις ντομάτες στη μέση. Ξεπαγώνει τον αρακά, αν είναι παγωμένος. Ξεπλύνετε και προσθέστε στο ριζότο τα τελευταία 5 λεπτά μαγειρέματος. Προσθέστε τις ντομάτες στο τέλος με το υπόλοιπο βούτυρο και την παρμεζάνα. Αλατοπιπερώνουμε. Σερβίρισμα.
Βάζετε το ριζότο με τις μπριζόλες στο πιάτο και σερβίρετε γαρνίροντας με μαϊντανό.

Καλη απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΠαραλλαγή Keto κριτσίνι
Επόμενο άρθροΑρνάκι Φρικασέ…δείτε το υπέροχο αυγολέμονο