Μωσαικό Σοκολάτας με Γκαναζ

Η Συνταγή είναι της Μαραφίνης 

Μωσαικό Σοκολάτας με Γκαναζ …όπως κι αν σας αρέσει να το αποκαλείται σίγουρα καταλαβαίνετε για ποιο αγαπημένο γλυκό μιλάμε… Θεωρείται ένα από τα πιο αγαπημένα σοκολατένια γλυκά αλλά και μια σίγουρη λύση για το οικογενειακό τραπέζι.

Τα υλικά για μια μεσαία φόρμα:

7 κουτ.σ. κακάο άγλυκο καλής ποιότητας κοσκινισμένο
250 γρ. μαργαρίνη με περιεκτικότητα σε βούτυρο
5 γεμάτες κουτ. σ. μέλι απαλό
8 κουτ.σ. αφυδατωμένο γάλα σε σκόνη regilait (σε όλα τα σούπερ μάρκετ)
1 μεγάλη συσκευασία μπισκότα digestive
2 σφηνάκια λικέρ με γεύση καφέ/ amaretto/kahlua/Τia Maria κλπ
2 σφηνάκια γάλα φρέσκο
2 κάψουλες άρωμα βανίλιας
1/2 κουταλάκι γλ. κανέλα
1/3 κουτ.γλ. γαρίφαλο σε σκόνη
1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
ξύσμα από 1/2 ακέρωτο πορτοκάλι (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Σπάμε σε ένα μπολ τα μπισκότα σε μικρά ακανόνιστα κομματάκια και τα ραντίζουμε με το γάλα και το ένα σφηνάκι ποτό. Αφήνουμε στην άκρη.
Σε κατσαρολάκι λιώνουμε τη μαργαρίνη σε χαμηλή θερμοκρασία μαζί με το μέλι χωρίς να κάψουν και διαλύουμε μέσα το γάλα σκόνη ανακατεύοντας να λιώσει μέσα στο λιωμένο μείγμα βουτύρου-μελιού. Έπειτα ρίχνουμε το κακάο και τις βανίλιες και συνεχίζουμε με ζωηρό ανακάτεμα έως ότου προκύψει μια λεία ενιαία πυκνή γκανάζ. Αποσύρουμε από τη φωτιά κι αφού το μείγμα γίνει χλιαρό προσθέτουμε το υπόλοιπο ποτό, το αλάτι, την κανέλα, το γαρίφαλο και το ξύσμα -εάν αποφασίσουμε να το χρησιμοποιήσουμε-. Από το νέο σοκολατένιο μείγμα κρατάμε στην άκρη 1/2φλιτζάνι του τσαγιού από τη συνολική ποσότητα. Ρίχνουμε την υπόλοιπη ποσότητα μέσα στο μπολ με τα μπισκότα και με απαλές κινήσεις ενώνουμε τα 2 υλικά ώστε να καλυφθούν καλά τα μπισκότα από τη σοκολάτα. Καλύπτουμε μια μεσαία αλλά βαθειά μακρόστενη φόρμα για κέικ ή τάπερ παρόμοιου σχήματος με μεμβράνη κι έπειτα με ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Αδειάζουμε το μείγμα μέσα και το στρώνουμε προσεχτικά σε ίσο πάχος. Χτυπάμε στον πάγκο τη φόρμα 2 φορές και καλύπτουμε καλά με άλλο ένα κομμάτι χαρτιού κι ένα κομμάτι μεμβράνης.
Βάζουμε το γλυκό στην κατάψυξη για 6 ώρες.

Προτάσεις σερβιρίσματος με τη σως:

Εάν θέλουμε παγωμένο κορμό τότε διατηρούμε το γλυκό στην κατάψυξη και όταν θελήσουμε ξεφορμάρουμε και κόβουμε κομμάτια. Κατά το σερβίρισμα γαρνίρουμε με την γκανάζ που κρατήσαμε.
Μια άλλη λύση είναι να ξεφορμάρουμε το γλυκό σε πιατέλα, να περιλούσουμε με τη γκανάζ που κρατήσαμε και να διατηρήσουμε το γλυκό στο ψυγείο. Ο κορμός έτσι θα είναι πιο μαλακός. Η γκανάζ παραμένει γυαλιστερή και κάνει το γλυκό ιδιαίτερα εντυπωσιακό.

Σημ. Η χρήση των μπισκότων dijestive είναι το πρώτο μυστικό καθώς μένουν τραγανά για μέρες σε αντίθεση με τα πτι μπερ που πανιάζουν. Ο κορμός αυτός δεν λιγώνει ενώ μάλιστα δεν περιέχει πρόσθετη ζάχαρη. Στο εμπόριο υπάρχουν μπισκότα dijestive χωρίς καθόλου ζάχαρη οπότε αυτόματα το γλυκό γίνεται 100% sugar free. Κατά την παρασκευή της γκανάζ δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γλυκύτητα εάν κρίνουμε απαραίτητο. Συγκεκριμένα εάν μας φαίνεται πικρή τότε προσθέτουμε ακόμη 2 κουταλάκια μέλι ή άχνη ζάχαρη (έχοντας κατά νου ότι έτσι αυτομάτως προστίθεται ζάχαρη οπότε προτιμήστε το μέλι), εάν όμως η γκανάζ γλυκίζει περισσότερο απ’ όσο θέλουμε τότε 2 κουταλάκια ακόμη κακάο. Αυτό το γλυκό ταιριάζει γάντι με παγωτό κρέμα ή γλυκό κουταλιού πορτοκάλι, νεράντζι, βύσσινο κλπ.

Η Συνταγή είναι της Μαραφίνης 

Προηγούμενο άρθροΜελιτζάνα Σαγανάκι
Επόμενο άρθροΚέικ με κρέμα και ξηρούς καρπούς…αρέσει σε όλους