Ένα πιάτο που συναντάμε σε όλο τον ελληνικό Βορρά, ένα διαχρονικό κλασικό πιάτο που
αποτελεί επιλογή για τα κυριακάτικα και τα γιορτινά γεύματα. Στη Νάουσα, η προσθήκη ντο-
μάτας το διαφοροποιεί από τις εκδοχές της γύρω περιοχής. Οι ντόπιοι λένε ότι το καλύτερο
κομμάτι για τη συνταγή αυτή είναι ο χοιρινός λαιμός.
Για 4-6 μερίδες

Εκτέλεση
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
1 ½ κιλό χοιρινό κατά προτίμηση σπάλα ή λαιμός,
κομμένο σε μερίδες για κατσαρόλα
Αλάτι και πιπέρι όσο θέλουμε
750 γρ. πράσα καθαρισμένα και χοντροκομμένα
1 φλιτζ. λευκό κρασί από ξινόμαυρο,
ή άλλο λευκό ξηρό βορειοελλαδίτικο κρασί
1 φλιτζ. ψιλοκομμένες ντομάτες με το ζουμί τους
Νερό, όσο χρειαστεί
3 κρόκους αυγών
Χυμό από 1-2 λεμόνια, ανάλογα με την προτίμηση

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα και ροδίζουμε το κρέας.
Αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τα πράσα και τα μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας μέχρι να
μαλακώσουν. Ρίχνουμε μέσα το κρασί. Όταν αρχίσει να αχνίζει, προσθέτουμε τις ντομάτες.
Προσθέτουμε αρκετό νερό, ώστε να σκεπάζει το περιεχόμενο της κατσαρόλας κατά τα 2/3.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Ανεβάζουμε τη φωτιά σε δυνατή μέχρι να πάρει βράση το
φαγητό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι το κρέας να μαλακώσει, περίπου
2 ώρες.
Σε ένα μεσαίο μεταλλικό μπολ χτυπάμε με σύρμα τους κρόκους και τον μισό χυμό λεμονιού
μέχρι να σχηματίσουν ένα ομοιογενές, πηχτό μείγμα. Παίρνουμε μια γεμάτη κουτάλα (μόνο
υγρά) από την κατσαρόλα και τη ρίχνουμε σιγά σιγά στο μείγμα του αυγού, ενώ ανακατεύουμε ζωηρά. Επαναλαμβάνουμε με μια δεύτερη γεμάτη κουτάλα από το μείγμα. Κατεβάζουμε το κρέας από τη φωτιά και ρίχνουμε το μείγμα αυγού-λεμονιού. Γέρνουμε την κατσαρόλα πέρα δώθε ώστε το μείγμα να κατανεμηθεί ομοιόμορφα. Δοκιμάζουμε για να δούμε αν χρειάζεται περισσότερο αλάτι, πιπέρι ή λεμόνι. Σερβίρουμε.

Καλή σας όρεξη

Προηγούμενο άρθροΠίτα με γλυκιά κολοκύθα και φέτα
Επόμενο άρθροΠορτοκαλόπιτα της Κατερίνας