Νηστίσιμα γλυκά με αμυγδαλόψιχα
Λαχταριστά γλυκάκια με ανθόνερο και μοσχοκάρυδο.

Υλικά

για την ζύμη
Φαρίνα 500 γρ
Ελαιόλαδο 130 ml
Αλάτι 1/2 κουταλάκι του γλυκού
Νερό χλιαρό 150 ml περίπου
για την γέμιση
Αμυγδαλόψιχα ψημένη 130 γρ (αμύγδαλα ασπρισμένα και περασμένα στο μπλέντερ)
Ζάχαρη 200 γρ
Μοσχοκάρυδο 1 κουταλάκι του γλυκού
Κανέλα 1/2 κουταλάκι του γλυκού
Σιμιγδάλι 100 γρ ψιλό
Ανθόνερο 7 κουταλιές της σούπας ή ροδόνερο
για το σιρόπι
Ζάχαρη 180 γρ
Νερό χλιαρό 1 1/2 κούπα του τσαγιού
Λεμόνι 1/2 λεμόνι από τον χυμό και 3 φλούδες
Ανθόνερο 3 κουταλιές της σούπας ή ροδόνερο

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι,το ελαιόλαδο,το αλάτι,χλιαρό νερό και ζυμώνουμε να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί και να έχουμε μια ζύμη σφιχτή. Σε άλλο μπολ φτιάχνουμε την γέμιση, βάζοντας την αμυγδαλόψιχα (διαλύουμε στο μπλέντερ τα ασπρισμένα αμύγδαλα να γίνουν σκόνη και την καβουρδίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι), το ανθόνερο ή ροδόνερο,την ζάχαρη,το μοσχοκάρυδο,την κανέλα,το σιμιγδάλι κι ανακατεύουμε.

Ανοίγουμε μέρος από την ζύμη μας σε φύλλο. Βάζουμε γέμιση από την μια άκρη ως την άλλη άκρη ,κλείνουμε τις άκρες και τυλίγουμε σε ρολό. Το τοποθετούμε σε ταψί που στρώσαμε λαδόκολλα και το χαράζουμε σε μέτρια κομμάτια. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.
Ψήνουμε τα ρολά μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο μας). Αφού ψηθούν ,τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Βράζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό,το χυμό λεμονιού,τις φλούδες και το ανθόνερο ή ροδόνερο για περίπου 7-8 λεπτά από το σημείο βρασμού.
Αφαιρούμε την λαδόκολλα από τα ρολά μας και ξεκινάμε να τα σιροπιάζουμε (όχι πάρα πολύ ώστε να μείνει η γέμιση τραγανή). Αφού απορροφήσουν σιρόπι από την μια μεριά τα γυρίζουμε και από την άλλη. Πρέπει να είναι ζεστό το σιρόπι και κρύα τα ρολά μας. Κόβουμε σε κομμάτια κι είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε.

*Δεύτερος τρόπος παρασκευής : Αφού ανοίξουμε το φύλλο , με ένα ποτήρι κόβουμε σε μικρότερα στρογγυλά κομμάτια. Βάζουμε σε κάθε κομμάτι λίγο από την γέμιση και κλείνουμε καλά θωρακίζοντας την γέμιση στην ζύμη. Δίνουμε ότι σχήμα θέλουμε. Τα αραδιάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα το ένα δίπλα στο άλλο και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν (180 βαθμοί , 20 λεπτά ανάλογα τον φούρνο). Αφού ψηθούν , τα βγάζουμε, τα ραντίζουμε με ανθόνερο και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

ΠΗΓΗ:  newpost.gr

Προηγούμενο άρθροΧαλβάς Σιμιγδάλι με τριμμένα Aμύγδαλα & Aρωματική κανέλα ..
Επόμενο άρθροΣπιτικό φαγητό με άρωμα παράδοσης: Σουπιές κρασάτες, μια συνταγή που περνάει από γενιά σε γενιά.