Ντολμαδάκια με κληματόφυλλα και κιμά αυγολέμονο

Υλικά

Χρησιμοποίησα κληματόφυλλα  σε βάζο και τα ξέπλυνα καλά.
1 1/2 φλιτζάνια ρύζι κοντού κόκκου
1 μικρό κρεμμύδι
340 γρ κιμα
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο ​​μαϊντανό,
1-2 φλιτζάνι φρέσκο ​​ψιλοκομμένο άνηθο,
1/2 φλιτζάνι φρέσκο ​​ψιλοκομμένο δυόσμο,
1 κουταλάκι μπαχάρι,
1/2 κουταλάκι κύμινο,
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι πιπέρι.
450γρ ντοματίνια
4 φλιτζάνια βραστό, ανάλατο ζωμό
2 λεμόνια
ελαιόλαδο.

Για τη σάλτσα αυγού λεμονιού
3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
3 λεμονιών χυμό.

Εκτέλεση

Μούσκεψα το ρύζι σε ένα μπολ με νερό ενώ ετοίμαζα το κρέας. Ψιλοκόβω ένα μικρό κρεμμύδι και το σοτάρω σε ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει. Σε αυτό πρόσθεσα τον κιμά και σοτάρισα με τα κρεμμύδια μέχρι να ψηθούν. Αφού τελείωσε το μείγμα του κρέατος, πρόσθεσα το φρέσκο ​​μαϊντανό, ​​ψιλοκομμένο άνηθο, ψιλοκομμένο δυόσμο,μπαχάρι,κύμινο, αλάτι και πιπέρι.
Τα ανακάτεψα όλα μαζί, αποστράγγισα το ρύζι και το πρόσθεσα στο μείγμα μαζί με ελαιόλαδο για να συνδυαστούν τα υλικά.
Στη συνέχεια, τοποθέτησα ένα παχύ στρώμα φύλλων σταφυλιών στον πάτο μιας χοντρής κατσαρόλα. Έβαλα λιγότερο από μια κουταλιά της σούπας μείγμα κρέατος/ρυζιού σε κάθε επίπεδο φύλλο σταφυλιού και δίπλωσα τις πλευρές του φύλλου πρώτα και μετά τα τύλιξα ξεκινώντας από κάτω πριν τα ευθυγραμμίσω στην κατσαρόλα, έβαλα συμπιεσμένα ντοματίνια στην κατσαρόλα καλύπτοντας τα φύλλα της βάσης που δεν έχουν γεμίσει και που ήταν στον πάτο της κατσαρόλας.

Στη συνέχεια, τακτοποίησα τα γεμιστά μου φύλλα (πλευρά ραφής προς τα κάτω) σε κυκλικό μοτίβο στην κατσαρόλα. Μόλις ήταν όλα μέσα κάλυψα τα φύλλα με ένα μικρό πιάτο (ανάποδα) Στη συνέχεια έριξα 4 φλιτζάνια βραστό, ανάλατο ζωμό πάνω στο πιάτο, σκέπασα την κατσαρόλα και μαγείρεψα σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, έβγαλα το πιάτο και πρόσθεσα το χυμό από 2 λεμόνια και στη
συνέχεια σκεπάζω και ψήνω σε χαμηλή φωτιά για 40 λεπτά ακόμη. Αφαίρεσα την κατσαρόλα από τη φωτιά και την άφησα σκεπασμένη για 10 λεπτά. Τέλος, τακτοποίησα τα φύλλα σε μια κατσαρόλα και έριξα πάνω τους ποιοτικό ελαιόλαδο. Γαρνίρω το πιάτο με τις
ψημένες ντομάτες στο κέντρο.

Για τη σάλτσα αυγού λεμονιού έβαλα τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου και πρόσθεσα το χυμό των τριών λεμονιών στα αυγά.
Τα χτυπάω μέχρι να αφριστούν και μετά τα προσθέτω σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αργά, ενώ ανακατευουμε προσθέτω αργα περίπου 1 1/2 φλιτζάνια από το ζεστό ζωμό από την κατσαρόλα με τους ντολμαδες. Μόλις επήξε, το έβγαλα από τη φωτιά και το εριξα στην κατσαρόλα.

Καλή Απόλαυση.

Προηγούμενο άρθροΤιραμισού
Επόμενο άρθροΜελωμένο Μοσχάρι Στιφάδο