Πτι φουρ με μαρμελάδα αγριοτριανταφυλλιάς

Ετοίμασα πολύ νόστιμα και μαλακά πτι φουρ με μαρμελάδα αγριοτριανταφυλλιάς για κάτι γλυκό την Κυριακή.

Χρειάζεσαι:

2 αυγα
180 γραμμάρια ζάχαρη / μια ιδέα λιγότερο από 1 κουταλάκι του γλυκού, που έχει χωρητικότητα 250 ml./
1 κουτ βανίλια
½ κουτ κανέλα
120 ml. λάδι
3 γεμάτες κουταλιές της σούπας Μέλι / τα κουτάλια μου είναι μεγαλα /
1 κουτ μαγειρική σόδα / επίπεδη /
1 κουτ μηλόξυδο / υποθέτω ότι μπορεί να αντικατασταθεί με χυμό λεμονιού /
460 γραμμάρια αλεύρι
Μαρμελάδα τριανταφυλλιάς για κόλληση

Γλάσο:
100 γρ σοκολάτα γάλακτος,
100 γρ μαύρη σοκολάτα,
1 κ.γ. βούτυρο
5 κ.σ. γάλα

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζω τα αυγά, τη ζάχαρη, τη βανίλια και την κανέλα και τα χτυπάω με το μίξερ για ένα λεπτό περίπου. Πρόσθεσα μέλι και μετά ανακάτεψα ξανά. Προσθέτουμε σταδιακά το λάδι ανακατεύοντας συνεχώς.
Έβαλα τη σόδα σε ένα μικρό φλιτζάνι και πρόσθεσα το ξύδι. Ανακάτεψα να «σβήσει» η σόδα και έριξα το μείγμα στο μπολ. Τελικά ανακάτεψα με μίξερ. Κοσκινίζω το αλεύρι και άρχισα να το προσθέτω στο μείγμα. Χρειάστηκαν 400 γρ., αφήνοντας τα άλλα 60 γρ στην άκρη για να τα προσθέσουμε όταν ζυμώνουμε και τυλίγουμε.
Μετέφερα τη ζύμη που σχηματίστηκε σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ζύμωσα αρκετά ελαφρά για να γίνει λεία, απαλή και ελαστική. Αν κολλάει προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα. Προσθέτοντας περισσότερα από όσα χρειάζεστε θα κάνει το πτι φουρ σκληρό.

Τύλιξα τη ζύμη σε μεμβράνη για φρέσκια φύλαξη και την έβαλα στο ψυγείο για 1 ώρα. Μετά από αυτό το διάστημα το ξεπακετάρισα και το έκοψα στα δύο για να το δουλέψω πιο άνετο. Ανοιξα το μισό σε αλευρωμένη επιφάνεια, στοχεύοντας σε πάχος 5 χλστ. Έκοψα πτι φουρ σε σχήμα καρδιάς. Κάλυψα το ίδιο το ταψί του φούρνου με χαρτί ψησίματος και
τοποθέτησα μέσα τα πτι φουρ. Έβαλα το ταψί σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και έψησα για λίγο, περίπου 8-9 λεπτά. Εδώ είναι η πιο σημαντική στιγμή για να διατηρήσετε το πτι φουρ απαλό.

Μάλιστα, εκείνη την περίοδο ετοίμασα τη δεύτερη παρτίδα πτι φουρ, παρακολουθώντας τι γινόταν στον φούρνο. Μετέφερα τα έτοιμα πτι φουρ σε
μια επίπεδη πιατέλα, και έβαλα στο ταψί τα καινούργια και τα έβαλα να ψηθούν. Αλειψα τις καρδιές με μαρμελάδα και τις άφησα σε πιατέλα, την οποία σκέπασα με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο για να νοτίσουν και να μαλακώσουν περισσότερο.
Μιας και τα τελευταία μου πτι φουρ ψήθηκαν τα κόλλησα πάνω από τ άλλα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την αγαπημένη σας μαρμελάδα.

Σε ένα μπεν μαρι ανακάτεψα τα δύο είδη σοκολάτας, το γάλα και το βούτυρο. Είναι πολύ σημαντικό να μην πέσει ούτε μια σταγόνα νερό στο μείγμα, γιατί θα πήξει αμέσως και δεν θα μπορείτε να το δουλέψετε! Βουτήξα ή έριχνα ένα κουτάλι στη μία πλευρά κάθε κολλημένου πτι φουρ στο ζεστό γλάσο. Τα τοποθέτησα σε ένα μεταλλικό πλέγμα, κάτω από το οποίο έβαλα ένα μεγάλο πιάτο στο οποίο έριξα τη σοκολάτα που έσταζε. Χρειάστηκε λίγο περισσότερο από μία ώρα για να σκληρύνει το γλάσο. Τα σέρβιρα με καφέ και τσάι, και τα υπόλοιπα τα κράτησα σε κουτί.

Καλή Απόλαυση! 😋
📌Αν και είναι πιο όμορφα με γλάσο, μου άρεσαν περισσότερο χωρίς αυτό, γιατί η σοκολατένια γεύση πνίγει αυτή του μελιού.
📌Στην πρωτότυπη συνταγή το γλάσο γίνεται μόνο με λιωμένη σοκολάτα και βούτυρο. Το έκανα, αλλά το μείγμα έγινε τόσο πηχτό που ήταν αδύνατο να βουτήξω τίποτα μέσα. Πρόσθεσα λοιπόν το γάλα και το ζέστανα σε ένα πιο αραιό μείγμα.
📌Πολύ σημαντικές είναι οι στιγμές κατά την προσθήκη αλευριού και το ψήσιμο, που είναι απαραίτητες για ένα καλό αποτέλεσμα. Ένα λεπτό ψησίματος παραπάνω θα το κάνει πιο σκληρό, αν και μετά το κόλλημα θα μαλακώσει και αυτό.
Ίσως την επόμενη φορά αντί για γλάσο σοκολάτας, βουτήξω τη μια πλευρά σε ένα ελαφρύ σιρόπι ζάχαρης και κυλήσω σε αλεσμένα καρύδια.

Προηγούμενο άρθροΡεβανί…από μία παλιά συνταγή
Επόμενο άρθροΜπραουνι σοκολάτας