Ξεροτήγανα

Η Συνταγή είναι απο το greekcooking

Φτιάχνει περίπου 60 κομ. διαφόρων μεγεθών
Ετοιμάζεται στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της νηστείας των Χριστουγέννων. Για να είμαι ειλικρινής είναι τόσο νόστιμα, που τα φτιάχνουμε συνήθως όλο το χρόνο! Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να δωθεί στο νησί της Κρήτης, όπου θεωρούνται τοπική σπεσιαλιτέ και ετοιμάζονται σε καταπληκτικά σχήματα για να προσφερθούν στους γάμους! 

Υλικά:

Για τη ζύμη:
500 γρ 4 φλιτζάνια Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κ.σ. Κρυσταλλική ζάχαρη
65 ml ή ¼ φλιτζ. Ελαιόλαδο Ζεστό!!
65 ml ή ¼ φλιτζ. Metaxa Κονιάκ ή Ρακί
110 ml ή ½ φλιτζ. φρέσκος ​​χυμός Πορτοκαλιού
½ κ.γ. Μαγειρική σόδα
2 lt. Λάδι για το τηγάνισμα
Λίγο ζεστό νερό για το ζύμωμα

Για το σιρόπι:
200 γρ Λιγότερο από 1 φλιτζάνι Κρυσταλλική ζάχαρη
400 γρ Λίγο περισσότερο από 1 φλιτζάνι Ελληνικό μέλι Θυμαρίσιο
ή Εναλλακτικά για Βίγκαν: 300 γρ. σιρόπι Αγαύης
200 ml ή ¾ φλιτζ. Νερό

Για το γαρνίρισμα:
150 γρ-200 γρ /1,2-1,5 φλιτζάνια Καρύδια ψιλοκομμένα
1,5 κ.γ. Κανέλα σκόνη
Προαιρετικά: 1/6 κ.γ. Γαρίφαλο σκόνη & 2 κ.γ. Σουσάμι

Μέθοδος:

Ετοιμάστε πρώτα το μίγμα για το γαρνίρισμα:
Ανακατέψτε μαζί τα καρύδια (κομμένα σε επεξεργαστή τροφίμων) με την κανέλα (και προαιρετικά γαρίφαλο και σουσάμι).
Ετοιμάστε τη ζύμη:
Στο ποτήρι με τον χυμό πορτοκαλιού, προσθέστε πρώτα τη ζάχαρη. Ανακατέψτε για να τη διαλύσετε στο χυμό. Προσθέστε επίσης τη σόδα. Ανακατέψτε για να τη διαλύσετε και αυτήν μέσα στο χυμό πορτοκαλιού. Θα δείτε τον χυμό να φουσκώνει.
Σε ένα μεγάλο μπολ με κοσκινισμένο αλεύρι, χύστε πρώτα το ζεστό ελαιόλαδο. Στη συνέχεια το κονιάκ και το χυμό πορτοκαλιού.
Ανακατέψτε τα υλικά με τα χέρια σας μέχρι να γίνει ζυμάρι. Αν είναι πολύ στεγνή η ζύμη, βρέξτε τα χέρια με νερό και συνεχίστε το ζύμωμα, μέχρι να γίνει ένα εύπλαστο ζυμάρι που να μην κολλάει και να είναι ελαστικό.
Όταν είναι έτοιμη, αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για λίγο.

 

Ντύστε μια λαμαρίνα με λαδόκολλα. Για να εργαστείτε και να απλώσετε τη ζύμη πιο εύκολα, κόψτε τη με ένα μαχαίρι σε 4-5 μικρότερα κομμάτια.
Απλώστε λίγο αλεύρι σε μια καθαρή επιφάνεια. Πάρτε ένα κομμάτι ζύμης και διαιρέστε το ξανά σε 4-5 μικρότερα κομμάτια.
Ανοίξτε τη ζύμη με λεπτό πλάστη σε λεπτά φύλλα, σχεδόν διαφανή.

Τα κομμάτια που προκύπτουν (σα μεγάλα λαζάνια), τα κόβουμε κάθετα και τα χωρίζουμε σε μικρότερα. Το κάθε κομμάτι είναι ένα ξεροτήγανο.
Δεν είναι απαραίτητο όλα τα φύλλα να φαίνονται τα ίδια. Μπορείτε να κάνετε μικρότερα και μεγαλύτερα, μακρύτερες και κοντύτερα! Τοποθετήστε όλα τα φύλλα που είναι έτοιμα για τηγάνισμα, μέσα στη λαμαρίνα και σκεπάστε με ένα πλαστικό περιτύλιγμα ανάμεσα στα στρώματα. Αυτό θα κρατήσει τα φύλλα να μην κολλήσουν μεταξύ τους και να μην στεγνώσουν, ενώ εσείς συνεχίζετε με το άνοιγμα των φύλλων (η διαδικασία αυτή διαρκεί κάποιο χρονικό διάστημα). Συνεχίστε μέχρι να ανοίξετε όλη τη ζύμη.

Τηγάνισμα:
Τοποθετήστε 2 lt. λάδι σε μια βαθιά κατσαρόλα σε υψηλή θερμότητα. Όταν το λάδι κάψει, χαμηλώστε τη θερμότητα στο μεσαίο και τοποθετήστε ένα φύλλο μέσα στο τηγάνι.
Αφήστε το να τηγανιστεί για περίπου 15″ σε κάθε πλευρά, γυρίζοντας το με μια τρυπητή κουτάλα. Θα δείτε ότι όπως τηγανίζονται τα Ξεροτήγανα σχηματίζουν φυσαλίδες στην επιφάνεια τους και αρχίζουν να διπλώνουν. Όταν τηγανιστεί το φύλλο, τοποθετήστε το σε άλλο ταψί με χαρτί κουζίνας, για να απορροφηθεί το επιπλέον λάδι.
Συνεχίστε να τηγανίζετε όλα τα Ξεροτήγανα. Όταν μάθετε πώς να τηγανίζετε γρήγορα, μπορείτε να τηγανίσετε και 2-3 μαζί.

Τα Ξεροτήγανα μόλις τηγανιστούν γίνονται χρυσαφιά και τραγανά! Όταν τελειώσετε το τηγάνισμα, σβήστε τη φωτιά.
Όταν όλα τα Ξεροτήγανα είναι έτοιμα μετά το τηγάνισμα, αφήστε τα να κρυώσουν.

Ετοιμάστε το σιρόπι:
Ανακατέψτε σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, τη ζάχαρη, το νερό και το μέλι και σιγά σιγά βράστε τα. Όταν το σιρόπι αρχίσει να φουσκώνει και δημιουργεί φυσαλίδες, βράστε σε χαμηλή φωτιά για επιπλέον 5’, ανακατεύοντας συνεχώς. Θα δείτε ότι το σιρόπι γίνεται διαυγές. Στη συνέχεια, σβήστε τη φωτιά
Σιρόπιασμα:
Ενώ το σιρόπι είναι ζεστό (με χαμηλή φωτιά αναμμένη από κάτω), βυθίστε τα τηγανισμένα Ξεροτήγανα για 5″ γυρίζοντάς τα μέσα στην κατσαρόλα, έτσι ώστε το σιρόπι να πάει παντού.
Τοποθετήστε τα σε ένα άλλο ταψί (ντυμένο με λαδόκολλα) για να κρυώσουν και να απορροφήσουν το σιρόπι. Συνεχίστε σιροπιάζοντας όλα τα ξεροτήγανα.
Όταν τα Ξεροτήγανα κρυώσουν λίγο, χρησιμοποιήστε μια όμορφη πιατέλα Χριστουγέννων για να τα διακοσμήσετε. Μετά την τοποθέτηση του πρώτου στρώματος στην πιατέλα, πασπαλίστε με ένα κουτάλι το μείγμα καρυδιών, φροντίζοντας να πάει παντού.
Επαναλάβετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα Ξεροτήγανα. Εγώ χρειάστηκα 2 μεγάλες πιατέλες!

Τα Ξεροτήγανα μου θυμίζουν παλαιότερες εποχές όπου οι νοικοκυρές χρησιμοποιούσαν ό,τι είχαν στη διάθεσή τους στο σπίτι, για να φτιάξουν ένα όμορφο γλύκισμα, χωρίς να λογαριάζουν πόσο χρονοβόρα είναι η διαδικασία. Είναι η απόδειξη ότι με απλά, φτηνά, ταπεινά υλικά αλλά πολλή αγάπη, μπορείτε να φτιάξετε κάτι υπέροχο για όλη την οικογένεια! Ένα έργο τέχνης!

 Απολαύστε τα, Καλά Χριστούγεννα και του Χρόνου 🎄🎁 !!

Για περισσότερες φωτό δείτε εδώ

Προηγούμενο άρθροΚέικ με μανταρίνι και σοκολάτα…τόσο αφράτο δεν έχετε ξαναφτιάξει
Επόμενο άρθροΓρήγορη πίτα λαχανικών