Δείτε Επίσης: Χαλβάς με ταχίνι και μέλι | Υπέροχο Γλυκό με σιμιγδάλι και ταχίνι

Με το χθεσινο σπιτικό ταχίνι έκανα της ταχινοπιτες.. Δεν έκανα της νηστησιμες γιατί σιγά μην περιμέναμε μέχρι την Σαρακοστή.. θα της κάνω τότε.. !!!!

Οι ταχινοπιτες της Κυριακής

Υλικά για την ζυμη
550 γρ αλεύρι Αγίου Γεωργίου
1 αυγό
4 κσ ζάχαρη
1 φακελακι μάγια
Λίγο αλατι
125 γρ μαργαρίνη η ότι βούτυρο θελετε.
285 μλ ζεστό Νερό.

Υλικά για την γέμιση
Κοντά 380γρ με 400γρ ταχινι αλλά και πάλι δεν το λέω με σιγουριά γιατί την κάνω με το μάτι.. να ξέρετε όμως ότι θέλει αρκετό σαν γέμιση
Κανέλα όσο θέλετε και αν θέλετε
500γρ ζάχαρη ή 5 με 6 κσ μελι … εδώ θα σας πω παρακάτω γιατί είναι σημαντικό σαν συμβουλή

Σουσάμι για πασπαλισμα

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε 100 ml. από το ζεστό νερό και διαλύουμε τη ζάχαρη και τη μαγιά. Αφήνουμε 15 λεπτά σε ζεστό σημείο να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Σε ένα λεκανάκι βάζουμε τα άλευρα, τη μαγιά, το υπόλοιπο νερό, το λάδι και το αλάτι. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ελαστική απαλή ζύμη.
Αφήνουμε 20-30 λεπτά τη ζύμη στην άκρη, την οποίο σκεπάζουμε με μεμβράνη για να μην στεγνώσει. Τα χωρίζουμε η 10 ίσα μπαλάκια να βγουν σαν ατομικές η 7 να βγουν σαν πίτες για 2 άτομα..

Θα ανοίγετε ένα μπαλάκι θα πασπαλίζετε με λιγο αλεύρι και θα κάνετε ένα λεπτό φυλλο.
Θα βάλετε αρκετή ποσότητα γέμιση σε όλο το φύλλο.. με ένα μαχαίρι θα αφήνετε μικρές ποσότητες σε όλο το φύλλο. Κλείνουμε σε ρολό, το στρίβουμε και το τραβάμε προσεκτικά ώστε να λεπτύνει και να μακρύνει, περίπου μισή φορά το μέγεθός του. Κόβουμε το στριφτάρι στη μέση και του δίνουμε το σχήμα του σαλίγκαρου.Το τοποθετήτε στο ταψί και το πατάτε λίγο με το χέρι σας
Το αλείφετε με αυγό ή με γάλα.. Εγώ σήμερα άλειψα με βούτυρο και γάλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά στους 175ο C.

Τώρα όσο αφορά την ζάχαρη η το μέλι..
Η κανονική συνταγή είναι με ζάχαρη και είναι πολύ πιο ωραίο γιατί η ζάχαρη αν κάνετε λεπτές της στρώσεις θα το ζαχαρωσει και θα είναι σαν μελωμενο. Και δεν θα φουσκώσει σαν ζυμάρι. Αλλά είναι  πιο υγιεινό με μέλι γιατί θα φάνε και παιδάκια έτσι έβαλα μέλι.. Δεν είναι άσχημο καθόλου ειναι πολυ νοστιμο απλά δεν έχει το μέλωμα που κάνει η ζάχαρη.

Δείτε Επίσης: Χαλβάς με ταχίνι και μέλι | Υπέροχο Γλυκό με σιμιγδάλι και ταχίνι

από Κυριακή Αθανασάκη

Προηγούμενο άρθροΚαρυδόπιτα με φύλλο !!!
Επόμενο άρθροΣαγανάκι με αυγά με τυρί και σάλτσα ντομάτας…σε ποιον δεν αρέσει ;