Καθώς πορευόμαστε στη νηστεία των Χριστουγέννων ,προκύπτει η ανάγκη για εύκολες και υγιεινές συνταγές, με απλά και θρεπτικά υλικά, που να αρέσουν σε όλη την οικογένεια και να μου “λύνουν τα χέρια” στην πολύ συχνή απαίτηση για φαγητό και σνάκ 🙂 από μεγάλους και μικρούς.
Κατάλληλη και για όσους προσέχουν την διατροφή τους και τις θερμίδες που καταναλώνουν 
Πάμε να δούμε τα υλικά;

Για τη ζύμη:
4 ποτήρια αλεύρι κοσκινισμένο (περίπου)
1 φακελάκι μαγιά
1 ποτήρι χλιαρό νερό
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
1/4 ποτήρι μηλόξυδο
1 κουταλάκι αλάτι

Εκτέλεση
Βάζουμε το μισό αλεύρι σε μια λεκανίτσα μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Ζυμώνουμε προσθέτοντας αλεύρι, μέχρι να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Δεν πρέπει να είναι σκληρή η ζύμη, γιατί θα μάς δυσκολέψει στο άνοιγμα του φύλλου.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί, σκεπασμένη σε ζεστό μέρος, για 20 λεπτά περίπου,ή μέχρι να ετοιμάσουμε τα υλικά της γέμισης.

Για τη γέμιση
(μπορούμε να κάνουμε πολλούς συνδιασμούς από τα ακόλουθα υλικά ή ό,τι άλλο προτιμούμε):
πατάτα βραστή με ρίγανη και ελαιόλαδο
σωταρισμένα μανιτάρια
ελιές και ντομάτα
μελιτζάνα με ντομάτα και κρεμμύδι
κιμάς σόγιας
(όσο λιγότερο ελαιόλαδο χρησιμοποιήσουμε στη γέμιση, τόσο πιο light η πιτούλα)

Μόλις ετοιμάσουμε τη γέμιση, χωρίζουμε τη ζύμη σε δυο μέρη και ανοίγουμε φύλλο- ανοίγει πολύ εύκολα, αν χρειαστεί αλευρώνουμε λίγο την επιφάνεια όπου δουλεύουμε το φύλλο.
Τοποθετούμε το ένα φύλλο σε λαδωμένο ταψί του φούρνου της ηλεκτρικής κουζίνας, απλώνουμε από πάνω τη γέμιση και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο.
Λαδώνουμε την επιφάνεια, ραντίζουμε με λίγο νεράκι, χαράζουμε τα κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 35 έως 40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινήσει η επιφάνεια.
Βγαίνει μια πιτούλα τραγανή και ελαφριά, καθώς περιέχει μικρή ποσότητα λαδιού.

Καλή επιτυχία σε όσους την δοκιμάσουν

της Αλεξάνδρα Χ.Τ.

Προηγούμενο άρθροΝηστίσιμο κέικ – πολύ πετυχημένο, ελαφρύ και νόστιμο
Επόμενο άρθροΠορτοκαλόπιτα με σιρόπι μαρμελάδας !!!