Πίτες με κολοκύθα.😋

Σήμερα ψήνω τις υπέροχες κολοκυθόπιτες μου. Αφράτες, ορεκτικές, αέρινες! Λοιπόν, η γέμιση αξίζει ιδιαίτερης προσοχής. Από την πρώτη μπουκιά δεν θα καταλάβετε ότι είναι κολοκύθα. Είναι σαν μαρμελάδα – απαλή, τρυφερή και αρωματική.

✅Ζύμη:

νερό – 70 ml
ξηρή μαγιά – 6 g
αυγά – 2
αλάτι – 2/3 κουτ
ζάχαρη – 50 g
αλεύρι – 280-300 g
βούτυρο – 30 g

✅ Γέμιση:

κολοκύθα – 600 g
βούτυρο – 20 g
ζάχαρη – 5 κουταλιές της σούπας
ξύσμα από ένα πορτοκάλι

✅Για λίπανση:
κρόκος – 1 τεμ.
γάλα – 1 κουταλιά της σούπας.

✅Τόπος Μαγειρέματος:

Ας ξεκινήσουμε με μια δοκιμή. Ρίχνουμε τη ξηρή μαγιά σε χλιαρό νερό και αφήνουμε για 5 λεπτά να διαλυθεί.
Σπάμε 2 αυγά σε ένα μπολ, προσθέτουμε 2/3 κουτ. αλάτι και 50 γρ ζάχαρη. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί και μετά από 5 λεπτά ρίχνουμε τη μαγιά στη μάζα των αυγών. Ανακατεύουμε ξανά.

Τώρα αρχίζουμε να ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι σε μέρη. Ζυμώνουμε τη ζύμη με ένα σύρμα, και όταν γίνει πηχτή, συνεχίζουμε να δουλεύουμε με τα χέρια μας.
Κατά μέσο όρο δεν πρέπει να παίρνει πάνω από 300 γρ. Σήμερα πρόσθεσα 280 γρ αλεύρι.
Στη συνέχεια, ανακατεύουμε και 30 g μαλακό βούτυρο. Η ζύμη πρέπει να είναι λεία, ελαστική και να μην κολλάει στα δάχτυλα και στο τραπέζι.

Την πλάθουμε σε μια μπάλα, αλείφουμε το μπολ με φυτικό λάδι, η ίδια η ζύμη πρέπει επίσης να καλυφθεί με ένα λεπτό στρώμα λαδιού από πάνω.
Σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου. Στο μεταξύ, θα φτιάξουμε μια λαχταριστή γέμιση κολοκύθας.

Παίρνουμε την πιο ώριμη κολοκύθα. Κόβουμε το κομμάτι που χρειαζόμαστε, αφαιρούμε τους σπόρους με ένα κουτάλι και φροντίζουμε να ξεφλουδίσουμε. Κόβουμε σε μικρούς κύβους.
Λιώστε ένα κομμάτι βούτυρο σε ένα τηγάνι.
Οταν το βούτυρο έχει λιώσει, τώρα ρίχνουμε την κολοκύθα εδώ, προσθέτουμε 5 κ.σ. ζάχαρη και ξύσμα από ένα πορτοκάλι. Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Η κολοκύθα θα είναι μαλακή και τρυφερή. Το μεταφέρω σε πιατέλα να κρυώσει γρήγορα.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, η ζύμη είναι έτοιμη. Αέρινη, πορώδης και ελαστική. Την χωρίζουμε σε 10 ίδια κομμάτια. Αν ζυγιστεί, τότε κάθε κομμάτι ζύμης θα ζυγίζει 45-47 γρ.
Τα στρογγυλεύουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σταθούν για 15 λεπτά.

Σχηματίζουμε πίτες. Πασπαλίζετε το τραπέζι με αλεύρι, τεντώνετε απαλά τη ζύμη με τα χέρια σας στα πλάγια, βάζετε τη γέμιση στο κέντρο (περίπου 1 κ.σ.). Συνδέουμε τις δύο άκρες της ζύμης σε τρία σημεία μεταξύ τους και μετά τσιμπάμε τις άκρες. Λειώνουμε τη ραφή και η πίτα είναι έτοιμη.
Σχηματίζουμε λοιπόν όλες τις υπόλοιπες πίτες και τις βάζουμε σε ταψί καλυμμένο με χαρτί ψησίματος. Σκεπάζουμε με μια σακούλα και μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσουν για 15 λεπτά.

Αναμυγνύουμε 1 Κρόκο και 1 κ.γ γάλα και καλύπτουμε τις πίτες από όλες τις πλευρές. Τα βάζουμε να ψηθούν σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 13-15 λεπτά.

Καλή όρεξη!❤️

Лариса Рубцова

Προηγούμενο άρθροΤηγανητές χρυσαφένιες πατατόπιτες με λεπτή τραγανή αέρινη ζύμη – έτσι είναι οι τέλειες τηγανητές πατατόπιτες.
Επόμενο άρθροΜπαστουνάκια (Sticks) σοκολάτας