ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:

450 γρ  μοσχαρίσιο κιμά ή λουκάνικο χωριάτικο κομμένο σε φέτες
1 μεγάλο κίτρινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 μεγάλη πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
1 φλιτζάνι φρέσκια ντομάτα, ψιλοκομμένη
1 κουταλάκι αποξηραμένο ρίγανη, τριμμένη
1 κουταλάκι του γλυκού ξηρό θυμάρι
αλάτι και φρέσκο ​​μαύρο πιπέρι
1 + ½ φλιτζάνια σάλτσα ντομάτας (χρησιμοποιώ Poumaro)
1 φλιτζάνι γάλα
2 αυγα
1 κουταλιά της σούπας φυτικό λάδι
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κγ αλάτι 
βούτυρο, για τηγάνισμα
2 φλιτζάνια τυρί μοτσαρέλα, τριμμένα
Τυρί παρμεζάνα, τριμμένο, για το σερβίρισμα                                                        Αλλαντικό πεπερόνι για από πάνω, προαιρετικά

ΟΔΗΓΙΕΣ:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς C. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαγειρέψτε το κιμά ή το λουκάνικο σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει καφέ χρώμα, αφαιρέστε από την κατσαρόλα και αποστραγγίστε εκτός από μια κουταλιά της σούπας λίπος.
Προσθέστε το κρεμμύδι και τις πιπεριές μαγειρέψτε περίπου 5 λεπτά, προσθέτουμε το σκόρδο, μαγειρέψτε μέχρι να αρωματίσει προσθέστε ντομάτες, ρίγανη και θυμάρι. Καρυκεύεστε καλά με αλάτι και πιπέρι. Μαγειρέψτε 3-4 λεπτά ακόμη.
Αν χρησιμοποιείτε λουκάνικο αφήστε λίγες φέτες για από πάνω (εκτός εάν χρησιμοποιείσετε πεπερόνι). Προσθέστε το κιμά ή το λουκάνικο πίσω στο τηγάνι μαζί με τη σάλτσα ντομάτας. Αφήστε να σιγοβράσει και μαγειρέψτε 10 λεπτά. Αλατίστε ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο μπολ μίξης χτυπάτε γάλα, αυγά και λάδι μαζί σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 1 λεπτό. Προσθέστε αλεύρι και αλάτι, χτύπησε για άλλα 2 λεπτά.

Λιπάνετε ένα πυρεξ 20×30 εκ, προσθέστε το μείγμα του κιμά ή του λουκάνικου και απλώστε το μείγμα σε ένα ομοιόμορφο στρώμα. Πασπαλίστε 1 φλιτζάνι μοτσαρέλα από πάνω. Ρίξτε το προσεκτικά απο πάνω το μείγμα για να φτάσετε περίπου 1 εκ πάχος, πετάξτε τυχόν περίσσεια του μείγματος. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο φλιτζάνι τυρί και βάζουμε απο πάνω πεπερόνι ή λουκάνικα που κρατήσαμε.
Ψήστε, ακάλυπτα, για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι κάνει φρουσκάλες το τυρί και να πάρει ένα χρυσό χρώμα στη μέση. Αφήστε το για 5 λεπτά πριν το σερβίρετε με τυρί παρμεζάνα.

Προηγούμενο άρθροΤο Κέικ με τις Κλημεντίνες…χωρίς αλεύρι
Επόμενο άρθροΤα διάσημα Ιταλικά Panzerotti…θα σας ξετρελάνουν