Πατατοκεφτέδες

Υλικά:

για περίπου 20 κεφτεδάκια (που εξαρτάται από το μέγεθός τους)
περίπου 1 κιλό πατάτας
200 g τυριού
100 g κίτρινο τυρί (ή τυρί)
2-3 αυγά (αν είναι μικρά 3)
2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
αλάτι για γεύση (λίγο γιατι το τυρί και το κίτρινο τυρί είναι αλμυρά)
1 κρεμμύδι
μαύρο πιπέρι,
4-5 κουταλιές της σούπας αλεύρι (4 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά)

για πανάρισμα:
6 ασπράδια αυγών (ή 3 αυγά)
τριμμένη φρυγανιά και αλέυρι
λάδι τηγανίσματος
σουσάμι κατά βούληση

Σάλτσα σκόρδου (εάν θέλουμε να τους συνοδεύσουμε):
Γιαούρτι και μαγιονέζα – σε αναλογία 2/1 μερών
άνηθο, αλάτι, θρυμματισμένες σκελίδες  σκόρδου (ή δύο, τρεις σκελίδες 1) ή σκόνη σκόρδου

Παρασκευή:

* Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν.
* Στραγγίστε και ρίξτε αμέσως κρύο νερό για 10 λεπτά.
* Ξεφλουδίστε, και κάντε πουρέ με πιρούνι, μαζί με αυγά (κρόκους) και γιαούρτι.
* Τρίψτε το τυρί και το κίτρινο τυρί, και τα κρεμμύδια – ψιλοκόψτε και ανακατέψτε καλά με όλα τα άλλα υλικά.
(Εάν είναι απαραίτητο, προσθέστε περισσότερο αλεύρι δεν πρέπει να ρεει σαν ρευστό το μείγμα)
* Είναι καλό (ακόμη και επιθυμητό) εάν έχετε χρόνο να αφήσετε το μείγμα στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες για να κρυώσει.
* Σε ξεχωριστα πιάτα ρίχνουμε το αλεύρι, τα τριμμένη φρυγανιά, χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών.
* Βάζουμε σε ένα τηγάνι ,μπολικο λάδι να καψει , τουλάχιστον 1 δάχτυλο σπορέλαιο ή ελαιόλαδο για μαγείρεμα.

* Με βρεγμένα χέρια πάρτε μια κουταλιά του μείγματος, ρίξτε καλά στο αλεύρι και στη συνέχεια τυλίξτε καλά με τα χέρια σας μέχρι να απορροφήσει το αλεύρι, ρίξτε στην τριμμένη φρυγανιά. Πιέστε ελαφρά με τα χέρια σας, δίνοντάς τους ένα στρογγυλό ή ελλειπτικό σχήμα, βυθίστε στα χτυπημένα αυγά (ασπράδια αυγού) με μια πρέζα αλάτι και τοποθετήστε στο ζεστό λάδι (όχι πολύ καυτό – 3/4 της δύναμης της εστίας).
Τηγανίστε μέχρι να κοκκινίσει και στις δύο πλευρές και αφαιρέστε σε μια μεταλλική σχάρα, αποστραγγίστε (ή σε χαρτί κουζίνας)

*** Όταν τα βάζω σε αυγό, προτιμώ να χρησιμοποιώ μόνο το ασπράδι αυγού – βάζω μόνο τους κρόκους στο μείγμα με τις πατάτες και αφήνω το ασπράδι αυγού. Όταν τηγανίζετε από τους κρόκους, το λάδι αρχίζει να αφρίζει πολύ γρήγορα και ο αφρός βγαίνει από το τηγάνι 🙂 αν φυσικά τηγανίζετε περισσότερα από 3 τηγάνια. Και όταν βυθίζεται μόνο σε ασπράδια αυγού, ο αφρός που κάνει το λάδι είναι πολύ μικρός.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΧοιρινό με καραμελωμένα κρεμμύδια, τυρί και Cabernet Sauvignon
Επόμενο άρθροΚέικ Σοκολάτας…ένα κέικ σκέτος πειρασμός!!!!!!!!