Παραδοσιακός Μπακαλιάρος Σκορδαλιά

Η Συνταγή είναι της Μari Glasgow

Υλικά

1 κιλό αλατισμένου μπακαλιάρου ή νωπού,

Κουρκούτι Μπυρας
2 φλιτζάνια κρύα μπύρα,
3 φλιτζάνια (σχεδόν) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του,
1/3 κουταλάκι του γλυκού λευκό πιπερι
μια καλή πρέζα καγιέν
1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
1 κουταλιά ζάχαρης
αλάτι για γεύση
πρέζα κουρκουμά (προαιρετικά)

Σκορδαλιά
5 μεσαίες πατάτες,
2-3 φέτες λευκού ψωμιού
1/2 κεφάλι σκόρδου, (μου αρέσει το δυνατό)
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού,
2-3 κουταλιές της σούπας ξύδι λευκού κρασιού για γεύση
1/2 κουταλάκι του γλυκού λευκή πιπεριά
αλάτι για γεύση
Μερικά θρυμματισμένα καρύδια (προαιρετικά)

Για τηγάνισμα:
Ελαιόλαδο
100γρ. Μείγμα απλού αλευριού
με λίγο αλάτι / πιπέρι / σκόρδο σκόνη / κουρκούμη.

Εκτέλεση

Εάν χρησιμοποιείτε αλατισμένο μπακαλίαρο, πρέπει να το μουλιάσετε περίπου 24-48 ώρες σε ένα μπολ κρύου νερού αλλάζοντας τακτικά το νερό. Aν χρησιμοποιείτε φρέσκο, είναι πιο εύκολο να μαγειρέψετε.

Πώς να φτιάξετε Σκορδαλιά 
Βράζουμε τις πατάτες με λίγο αλάτι. Στραγγίστε τα και ξεφλουδίστε.
Βάλτε τις αποφλοιωμένες καυτές πατάτες στο μίξερ.


Εν τω μεταξύ, βυθίστε τις φέτες ψωμιού σε νερό και χυμό λεμονιού. Στραγγίστε καλά με τα χέρια. Βάλτε τα επίσης στο μίξερ.
Προσθέστε σκόρδο / αλάτι / πιπέρι.
Ανακατέψτε καλά όλα τα συστατικά εναλλάσσοντας το ελαιόλαδο και το ξύδι μέχρι το μείγμα να γίνει ομαλό και κρεμώδες.


Ανάλογα, πόσο δυνατός σας αρέσει η σάλτσα σκόρδου, προσθέστε ή όχι περισσότερο σκόρδο. Τέλος προσθέστε τα θρυμματισμένα καρύδια και ανακατέψτε!

Πώς να φτιάξετε το κουρκούτι:
Σε ένα βαθύ μπολ, ρίξτε την μπύρα, / αλάτι / πιπέρι / ζάχαρη / κουρκουμά / κοσκινισμένο αλεύρι και κτυπήστε συνεχώς μέχρι να μαλακώσει το μειγμα και να γίνει αρκετά παχύ.


Φτιάξετε μικρή ποσότητα… Ανάλογα με την ποσότητα ψαριού σας.

Μέθοδος μαγειρέματος:

Πρώτα το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια το μπακαλιαρο. Ζεσταίνετε αρκετή ποσότητα ελαιολάδου σε μια βαθιά κατσαρόλα μέχρι να πέσει μια σταγόνα κουρκούτι και να ψηθεί αμέσως.
Αδειάστε το ψάρι με χαρτί κουζίνας και, στη συνέχεια, ρίξτε το στο μείγμα αλευριου και κουρκουμά.
Αφαιρέστε τυχόν περίσσεια και μετά βυθίστε το στο κουρκούτι
Κατεβάστε προσεκτικά κάθε φιλέτο στο καυτό λάδι και τηγανίστε καλά και στις δύο πλευρές για 4-5 λεπτά – ανάλογα με το πάχος του ψαριού – μέχρι να ροδίσουν και να τραγανιστούν.


Χρησιμοποιώντας μι ατρυπητη κουταλα, σηκώστε τα ψάρια, στραγγίστε σε χαρτί κουζίνας πριν το σερβίρετε.
Σερβίρετε με σκορδαλια, τις σφήνες λεμονιού, και μερικές φρέσκες σαλάτες 🥗 !!

Ευχαριστώ !!
Συνταγή από τη Μάρι Γλασκόβη
Για περισσότερη περιεκτικότητα σε τρόφιμα, παρακαλούμε ακολουθήστε Mari Glasgow και στο instagram

Προηγούμενο άρθροΣπανακοτυρόπιτα σε ρολό
Επόμενο άρθροΛαζάνια με μπεσαμελ