Γαλακτομπούρεκο

Υλικά

1 συσκευασία φυλλα κρούστας των 500 γρ

Για την κρέμα
200 γρ βούτυρο
1 λίτρο φρέσκο ​​γάλα
150 γραμμάρια ζάχαρη
100 ml γάλα
5 αυγά
100 γρ σιμιγδάλι,
2 βανίλιες
2 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη για τη κρέμα
3/4 φλ. τσαγιού βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου για τα φύλλα κρούστας.

Σιροπι

2 κουπες νερό
2 κούπες ζάχαρη
Φλούδα και χυμό από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση

Βάζουμε το ​​γάλα και την ζάχαρη να βράσουν στη φωτιά
Χωρίζουμε 100 ml γάλα και ρίχνουμε σε λεπτή ροή στα χτυπημένα αυγά
Στο γάλα προσθέτουμε 100 γρ σιμιγδάλι, βράζουμε για 7 λεπτά, προσθέτουμε τα αυγά και βράζουμε για άλλα 7 λεπτά, και τις βανίλιες (ανακατεύετε συνεχώς) και τέλος αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε το βούτυρο, ανακατεύετε και αφήνετε την κρέμα να κρυώσει ελαφρώς. Μέχρι να κρυώσει ανά διαστήματα ανακατεύετε για να μην σχηματιστεί κρούστα.


Βουτυρώνετε ένα ταψί Νο 36 και στρώνετε τα μισά φύλλα κρούστας, βουτυρωμένα ένα ένα με ένα πινέλο, χρησιμοποιώντας τα ¾ φλιτζανιού βούτυρο. Αδειάζετε τη κρέμα και σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρωμένα ένα ένα.
Κόβετε τα φύλλα που περισσεύουν από το ταψί, χαράζετε το γλυκό σε τρίγωνα και το αλείφετε με λιγο βουτυρο.


Ψήνετε το γαλακτομπούρεκο για 45-50 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Αδειάζετε προσεκτικά το ζεστό –όχι καυτό- σιρόπι, πάνω στο επίσης ζεστό και όχι καυτό γαλακτομπούρεκο σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου.
Πρέπει να σταθεί για 5 ώρες.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΤυρόψωμο με χειροποίητο φύλλο
Επόμενο άρθροΥπέροχο κέικ Λιβάνου…δοκιμάστε το, είναι πολύ εύκολο…..