Παραδοσιακό Κουνέλι Στιφάδο

Υλικά 

* 1 ή 2 κουνέλια
* 3/4 ​​φλιτζάνι αλεύρι
* άλάτι
* 7 κιλά μαργαριτάρι κρεμμύδια
* 5 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο
* 1 ξυλακι κανέλας
* 4 φύλλα δάφνης
* 6 γαρίφαλα μπαχαρικό
* 15 δαμάσκηνα (δίνει τη γλυκύτητα στο πιάτο)
* 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένη ρίγανη
* 2 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτέ
* 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
* 1 1/2 φλιτζάνι βραστό νερό
* 1/4 φλιτζάνι ξύδι κόκκινου κρασιού
* Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
* 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Οδηγίες

* Κόψτε το κουνέλι σε κομμάτια σερβιρίσματος. Αλάτι και πιπέρι μετά αλεύρι ελαφρά σε κάθε κομμάτι τινάζοντας τυχόν περίσσεια αλευριού. Το αλεύρι βοηθά στην πυκνότητα της σάλτσας.
* Ζεσταίνουμε το 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και τσιγαρίζουμε το κουνέλι μέχρι να ροδίσει. Θα πρέπει να τηγανίζετε σε 2 παρτίδες. Καθώς κάθε κομμάτι μαυρίζει, βάλτε το σε ένα μπολ.
* Μόλις τελειώσετε το τηγάνισμα του κουνελιού, στο ίδιο τηγάνι, προσθέστε άλλο 1/4 λάδι και σοτάρουμε  τα κρεμμύδια για 4-5 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν. Θα πρέπει να τα κάνετε και σε παρτίδες.
* Μόλις σοταριστούν όλα τα κρεμμύδια, στο ίδιο τηγάνι, προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε για ένα λεπτό. Μην αφήνετε το σκόρδο να καεί.

* Τοποθετήστε τα μισά σοταρισμένα κρεμμύδια σε μία μεγάλη κατσαρόλα. Στη συνέχεια τοποθετήστε το κουνέλι από πάνω. Προσθέστε τα υπόλοιπα σοταρισμένα κρεμμύδια πάνω από το κουνέλι. Στη συνέχεια, προσθέστε φύλλα δάφνης, σκόρδο, ρίγανη, σκελίδες, δαμάσκηνα και ξυλάκι κανέλας πάνω από τα κρεμμύδια.
* Στο τηγάνι που έχετε ροδίσει το κουνέλι και τα κρεμμύδια, προσθέστε το κρασί, το ξύδι, το νερό και την ντοματοπελτέ. Ψήνουμε σε υψηλή φωτιά για περίπου 2-3 ​​λεπτά και μετά ρίχνουμε πάνω από το κουνέλι και τα κρεμμύδια. Βεβαιωθείτε ότι το υγρό φτάνει μέχρι τα κρεμμύδια. Εάν όχι, προσθέστε μόνο λίγο περισσότερο ζεστό νερό.
* Βράζουμε και μετά μειώνουμε τη θερμότητα για να σιγοβράσουν. Καλύψτε το δοχείο και μαγειρέψτε αργά για περίπου μία ώρα και 15 λεπτά Θέλετε το κουνέλι να πέσει από το κόκαλο.
* Μην ξεχνάτε λίγο ψωμί για να βουτήξετε στη σάλτσα.
Καλή Απόλαυση!!!

Σημειώσεις
Αυτό εξυπηρετεί περίπου 6 άτομα ανάλογα με την όρεξή σας 😋
Χρησιμοποιώ δαμάσκηνα για να γλυκάνω το στιφάδο. Μερικοί χρησιμοποιούν ζάχαρη ή μέλι.

ΠΗΓΗ: Eleni ApostolouGreek Style Recipes.


 

Προηγούμενο άρθροΜακαρόνια με Γαρίδες…Παραδοσιακό αλλά και Ιδιαίτερο
Επόμενο άρθροΜακαρόνια με Κρέας στο Φούρνο