Πατατοκεφτέδες με τυριά

Προϊόντα:

για περίπου 20 κεφτεδάκια (ανάλογα με το μέγεθός τους)
περίπου 1 κιλό πατάτες
200 γρ τυρί
100 γραμμάρια κίτρινο τυρί (ή τυρί)
2-3 αυγά (αν είναι μικρά 3)
2 κ.σ. γιαούρτι με 1 κουτ. μαγειρική σόδα
αλάτι για γεύση (λίγο γιατί είναι αλμυρό το τυρί και το κίτρινο τυρί)
1 κρεμμύδι
άνηθο και μαϊντανό (μισό μάτσο)
πιπέρι μαύρο, ρίγανη
4-5 κ.σ. αλεύρι (4 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά)

για το πανάρισμα:
6 ασπράδια αυγών (ή 3 αυγά)
φρυγανιά και αλεύρι
λάδι τηγανίσματος
σουσάμι κατά βούληση

Παρασκευή:

* Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν.
* Στραγγίζουμε και ρίχνουμε αμέσως σε κρύο νερό για 10 λεπτά.
* Ξεφλουδίστε, πολτοποιήστε (με πιεστήριο χειρός) ή πολτοποιήστε με ένα πιρούνι, μαζί με τα αυγά και το γιαούρτι.
* Τρίψτε το τυρί και το κίτρινο τυρί, τα πράσινα μπαχαρικά και τα κρεμμύδια – ψιλοκόψτε (ή τρίψτε σε έναν κόφτη) και ανακατέψτε καλά με όλα τα άλλα προϊόντα. (Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο αλεύρι – μια κουταλιά από το μείγμα δεν πρέπει να «κουνιέται» ή να τρέχει)
* Καλό είναι (ακόμα και επιθυμητό) αν προλάβετε να αφήσετε το μείγμα στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες να κρυώσει.
* Σε ξεχωριστά πιάτα ρίχνουμε το αλεύρι, τη φρυγανιά, χτυπάμε τα ασπράδια.
* Το λάδι τηγανίσματος θερμαίνεται – αρκετό λαδι, τουλάχιστον 1 δάχτυλο λάδι ή ελαιόλαδο για το μαγείρεμα.

* Με βρεγμένα χέρια παίρνουμε μια κουταλιά από το μείγμα, τυλίγουμε καλά σε αλεύρι, στη συνέχεια τυλίγουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι να απορροφήσει το αλεύρι, κυλάμε σε τριμμένη φρυγανιά. Πιέζετε ελαφρά με τα χέρια σας, δίνοντάς τους στρογγυλό ή
ελλειπτικό σχήμα, βουτάτε σε χτυπημένα αβγά (ασπράδια) με μια πρέζα αλάτι και βάζετε σε καλά ζεσταμένο λάδι (όχι πολύ δυνατη φωτιά – τα 3/4 της δύναμης της εστίας). Τηγανίζουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και από τις δύο πλευρές και
αφαιρούμε σε μεταλλική σχάρα, στραγγίζουμε (ή χαρτί κουζίνας)

*** Όταν τα πανάρω σε αυγό, προτιμώ να χρησιμοποιώ μόνο τα ασπράδια – βάζω μόνο τους κρόκους στο μείγμα με τις πατάτες, και αφήνω τα ασπράδια για πανάρισμα.

– Εναλλακτικά, μερικές φορές αφού βουτήξω στα αυγά, ξανατυλίγω την πατάτα σε τριμμένη φρυγανιά και μετά τηγανίζω.
– Αν δω ότι το μείγμα είναι λίγο πιο αραιό (εξαρτάται από την ποικιλία της πατάτας) παίρνω μια κουταλιά από το μείγμα και το βάζω στο καυτό λάδι. Τηγανίζονται πάλι καλά, αλλά είναι λίγο άμορφα. Που σε καμία περίπτωση δεν αλλάζει την γεύση.

Σέρβιρα με τζατζίκι…Τους άρεσαν πολύ.

Προηγούμενο άρθροΠασχαλιάτικα Τσουρεκάκια…δεν θα βρείτε πιο ωραία
Επόμενο άρθροΑφράτα κεκάκια για την θάλασσα