Πατατόπιτα με ζαμπόν και τυρί

 

ΥΛΙΚΑ :
600 γρ. (Περίπου 3 μεγάλες) πατάτες
1 φλυτζάνι τριμμένο τυρί τσένταρ ή άλλο της αρεσκείας σας
1 φλυτζάνι τριμμένο τυρί παρμεζάνα
200 γραμμάρια ζαμπόν, ψιλοκομμένο
1 μέτριο κρεμμύδι, τριμμένο
4 μεγάλα αυγά
250 ml κρέμα γάλακτος
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Στρώστε τη βάση ενός ταψιού 20 cm με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Σε μια κατσαρόλα, βράζετε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν και στη συνέχεια τις στραγγίζετε.
Αφήνετε τις πατάτες να κρυώσουν και μετά τις κόβετε σε φέτες πάχους 1cm.

Βάζετε τα τυριά σε ένα μπολ.
Καλύψτε τη βάση του προετοιμασμένου ταψιού με ένα στρώμα από φέτες πατάτας. Ρίχνετε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.


Συνεχίζετε με το μισό ζαμπόν και το κρεμμύδι. Πασπαλίστε με το ένα τρίτο περίπου των τυριών.
Συνεχίστε με το ίδιο τρόπο (πατάτες, ζαμπόν, τυρί).


Χτυπήστε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.
Ρίχνετε προσεκτικά το μίγμα πάνω από τα συστατικά στο ταψί χρησιμοποιώντας μια κουτάλα.


Αφήστε το να σταθεί για μισή ώρα περίπου.


Ψήνετε για περίπου 50-60 λεπτά, μέχρις ότου η κορυφή πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα και έχει απορροφηθεί το μίγμα της κρέμα και των αυγών. Εάν χρειαστεί, σκεπάστε με αλουμινόχαρτο.


Όταν είναι έτοιμο, βγάλτε το από το φούρνο και αφήστε το στην άκρη για 5-10 λεπτά πριν το βγάλετε από το ταψί. Κόψτε σε τρίγωνα κομμάτια για να σερβίρετε. Μπορεί να σερβιριστεί ζεστό ή κρύο!!

Καλή Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΤυροπιτάκια με Γιαούρτι
Επόμενο άρθροΕκμέκ με κρέμα βανίλιας και κακάου