Πατατόπιτα

Συστατικά

4 μεγάλες πατάτες
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
¼ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
50 ml ελαιόλαδο
½ ματσάκι άνηθο
½ ματσάκι μαϊντανός
5 φύλλα δυοσμου
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
5 φύλλα ζαχαροπλαστικής
μαύρο σουσάμι
50 ml ελαιόλαδο (για το φύλλο ζαχαροπλαστικής)

Εκτέλεση

Θα χρειαστείτε περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά για να φτιάξετε 6 κομμάτια αυτής της πιτας
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε ίσα κομμάτια, τις βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα καλυμμένη με νερό
και τις σιγοβράζουμε για 25 λεπτά (ή μέχρι να μαλακώσουν).
Στραγγίξτε το νερό από την κατσαρόλα και χρησιμοποιήστε έναν πηρουνι για να πολτοποιήσετε τις πατάτες.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τον μαϊντανό, τον άνηθο, το δυόσμο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
Αλείψτε ένα βαθύ ταψί με ελαιόλαδο και φροντίστε να έχουν λαδωθεί καλά και τα πλαϊνά.
Στρώνουμε 3 φύλλα φύλλου στο ταψί, αλείφοντας το καθένα με λάδι (αφήστε τα πλαϊνά να προεξέχουν).
Προσθέστε όλη τη γέμιση πατάτας και ομοιόμορφα την με ένα κουτάλι για να δημιουργήσετε ένα παχύ στρώμα πατάτας.

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα 2 φύλλα φύλλου και αλείφουμε το καθένα με ελαιόλαδο.
Διπλώνουμε προς τα μέσα τα φύλλα του φύλλου που κρέμονται και αλείφουμε ξανά το πάνω μέρος της πίτας με ελαιόλαδο.
Κόψτε την πατατόπιτα σε κομμάτια, πασπαλίστε μια χούφτα μαύρο σουσάμι και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC  για 50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η ζύμη.

Συμβουλές
Η ζύμη φιλο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 20 λεπτά πριν τη χρήση.
Ενώ τοποθετείτε τα φύλλα ζύμης στο ταψί σας, φροντίστε να καλύψετε αυτά που δεν χρησιμοποιείτε με μια πετσέτα κουζίνας, γιατί μπορεί να στεγνώσουν.

ΠΗΓΗ: https://www.fooodlove.com/

Προηγούμενο άρθροΔοκιμάστε Αλμυρό cheesecake!
Επόμενο άρθροΑλευρόπιτα η πίτα των Γιαγιάδων μας