ΥΛIΚΑ

  • 2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 φλιτζάνι αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 1 1/2 κουταλιές της σούπας φρέσκο ​​πορτοκάλι
  • 1 1/2 κουταλάκια σόδα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1/4 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2/3 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
  • 1/2 φλιτζάνι ρακή ή βότκα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προσθέστε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το αλεύρι ολικής αλέσεως, το πορτοκάλι, τη σόδα, την κανέλα και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατέψτε με ένα κουτάλι μέχρι να συνδυαστούν.

Προσθέστε 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη και ελαιόλαδο σε ένα άλλο μπολ ανάμειξης και χτυπήστε με ένα σύρμα χειρός.

Προσθέστε τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο στο μείγμα των αλευριών και χτυπήστε μέχρι να συνδυαστούν. Προσθέστε σταδιακά το χυμό πορτοκαλιού και το αλκοόλ σε μια λεπτή ροή και συνδυάστε το έως ότου το μίγμα σχηματιστεί σε μια μπάλα ζύμης. Εάν η ζύμη είναι κολλώδης, προσθέστε μια μικρή ποσότητα αλευριού έως ότου δεν είναι πλέον κολλώδης αλλά να είναι μαλακή και να πλάθονται. Δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα γιατί σφίγγουν τα κουλουράκια.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 160οC στον αέρα.

Βάζετε σε ένα σκεύος την υπόλοιπη ζάχαρη. Πλάθετε μικρά κουλουράκια και πιέζετε τα άκρα μαζί για να σφραγιστούν. Βουτήξτε απαλά τη μία πλευρά του μπισκότου μέσα στη ζάχαρη και τοποθετήστε το στη λαμαρίνα της κουζίνας την οποία έχετε στρώσει με λαδόκολλα. Συνεχίστε μέχρι να χρησιμοποιηθεί όλη η ζύμη.

Ψήνετε για 30-35 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στο κέντρο, στους 160 βαθμούς C στον αέρα, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και να είναι ανοιχτόχρωμα.

Γρήγορα, οικονομικά και πεντανόστιμα κουλουράκια πορτοκαλιού, ιδανικά για κέρασμα, αλλά και για να τα απολαύσετε με τον καφέ σας!! Φανταστικά και μοσχομυριστά!!

Αυτά τα μπισκότα-κουλουράκια τα φτιάχνουν πάντα στη Κρήτη και σερβίρονται παραδοσιακά στους επισκέπτες. Η φιλοξενία είναι τόσο σημαντική για την Κρήτη, γι’ αυτό πολλά σπίτια θα έχουν αυτά τα μπισκότα σε περίπτωση που κάποιος τους επισκεφθεί απροειδοποίητα.

Προηγούμενο άρθροΜοσχομυριστά Μαραθοπιταράκια
Επόμενο άρθροΠεντανόστιμες γαρίδες με ντομάτα και φέτα