Πιροσκί σε ζύμη από κεφίρ

Υλικά

αλεύρι – 500 g
κεφίρ – 250 ml
νερό – 100 ml
αυγό – 1 τεμ.
μαγιά – 10 g
φυτικό λάδι – 3-4 κουταλιές της σούπας
ζάχαρη – 2 κουταλιές της σούπας
αλάτι – 0,5 κουταλάκι του γλυκού

Για γέμιση:
λουκάνικα
κρόκος αυγού για άλειμμα.

Εκτέλεση

Για να ετοιμάσουμε τη ζύμη, αραιώνουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό, προσθέτουμε ζάχαρη και αφήνουμε ζεστή για 15 λεπτά, ώστε η μαγιά να ζωντανέψει.
Στη συνέχεια, σε ένα βαθύ μπολ, συνδυάστε ζεστό κεφίρ, αυγό, μαγια, αλάτι. Ανακατεύουμε όλα καλά, προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, ζυμώνουμε μια μαλακή και τρυφερή ζύμη.

Στο τέλος του ζυμώματος προσθέτουμε φυτικό λάδι, ξαναζυμώνουμε καλά τη ζύμη.
Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1,5 ώρα. Η ζύμη θα διπλασιαστεί σε όγκο. Την τελική ζύμη ξαναζυμώστε καλά, καθαρίστε τα λουκάνικα από την ταινία.

Ανοίγουμε τη ζύμη σε μια λεπτή στρώση και κόβουμε σε λωρίδες. Τυλίγουμε σφιχτά τα λουκάνικα με μια λωρίδα ζύμης σε μορφή σπιράλ.
Στρώνουμε ένα ταψί με χαρτι ωησίματος. Βάζουμε τα λουκάνικα στη ζύμη σε ταψί και τα αφήνουμε για 15-20 λεπτά να φουσκώσουν.
Λιπάνετε το πάνω μέρος της ζύμης με χτυπημένο κρόκο
Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.

Τα ορεκτικά, νόστιμα λουκάνικα σε ζύμη κεφίρ θα αρέσουν τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.

Καλή όρεξη!

Μία μερίδα γάλα κεφίρ (ένα ποτήρι 175 ml) περιέχει:

Πρωτεΐνη: 6 γραμμάρια
Ασβέστιο: 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
Φώσφορο: 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
Βιταμίνη Β12: 14% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
Ριβοφλαβίνη (Β2): 19% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
Μαγνήσιο: 5% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
Αρκετή ποσότητα βιταμίνης D
Περίπου 100 θερμίδες
7-8 γραμμάρια υδατανθράκων
3-6 γραμμάρια λίπους, ανάλογα με το είδος του γάλακτος που χρησιμοποιείται

Προηγούμενο άρθροΠλαστός Θεσσαλίας σε παραδοσιακό φούρνο
Επόμενο άρθροΡαβανί από την Μικρασιάτισσα Γιαγιά μου