Συστατικά
2 μεγάλα καρότα καθαρισμένα και τριμμένα, ή 1 1/2 φλιτζάνια τριμμένη κολοκύθα , ή κολοκυθάκια ελαφρώς αλατισμένα και εντελώς στραγγισμένα σε ένα σουρωτήρι *
750 γραμμάρια ανάμεικτα ακατέργαστα γλυκά χόρτα οποιουδήποτε συνδυασμού σπανάκι,  πικραλίδα, αγριοζοχός /6 φλιτζάνια μαγειρεμένα μικτά χόρτα
1 μάραθο ψιλοκομμένο
3 κόκκινα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 πράσα καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
4 κοτσάνια πρασουλίδα ψιλοκομμένη
450 gr φύλλο για πίτα σε θερμοκρασία δωματίου
1 ½ φλιτζάνια ψιλοκομμένα βότανα οποιουδήποτε συνδυασμού μέντας, μαϊντανός, φρέσκια ρίγανη, μαντζουράνα, άνηθο, φύλλα μάραθου
¾ φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Οδηγίες
Εάν χρησιμοποιείτε τριμμένη κολοκύθα ή κολοκυθάκια, τοποθετήστε σε ένα σουρωτήρι και αλατίστε ελαφρά. Τα πιέζουμε στο σουρωτήρι, να φύγει όσο το δυνατόν περισσότερο νερό. Αφήστε τα για μια ώρα μέσα σε ένα πανί να φύγουν κι άλλα υγρά.  Αφήστε την στην άκρη μέχρι να τα χρησιμοποιήσετε.
Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ή σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε τα χόρτα σε παρτίδες. Ρίξτε λίγο αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν και όλο το υγρό να φύγει, περίπου 10 με 15 λεπτά. Βγάλτε το από την φωτιά, μεταφέρετε σε ένα σουρωτήρι και στραγγίστε προσεκτικά. Μετά μεταφέρετε σε ένα μεγάλο δοχείο ανάμιξης.
Στο ίδιο τηγάνι ή σε μία μεγάλη κατσαρόλα προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο  σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το μάραθο, τα κρεμμύδια, τα πράσα και τα κρεμμύδια και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν , περίπου 10 λεπτά. Μεταφέρετε στο ίδιο δοχείο ανάμιξης με τα προηγούμενα.
Προσθέστε το τριμμένο καρότο, την κολοκύθα ή τα κολοκυθάκια στο τηγάνι ή στην μεγάλη κατσαρόλα και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά για να μαλακώσουν, περίπου 8 λεπτά. Μεταφέρετε στο δοχείο ανάμιξης.
Ρίξτε στο μείγμα αλάτι και πιπέρι.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 175C. Λαδώστε ελαφρά δύο φύλλα ψησίματος.

Προετοιμάστε το Φύλλο:

Σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας, βγάλτε το φύλλο μπροστά σας οριζόντια και καλύψτε με μια υγρή πετσέτα από πάνω. Πάρτε ένα φύλλο της ζύμης και βουρτσίστε το με ελαιόλαδο. Πάρτε ένα δεύτερο φύλλο και βάλτε το από πάνω, βούρτσισμα και αυτό με ελαιόλαδο, επίσης. Κόψτε το φύλλο σε 3 ή 4 ταινίες ίσου μεγέθους, πλάτους 7 ½ έως 10 cm, όπως επιθυμείτε.
Πάρτε ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού από το γέμισμα και απλώστε το στο κάτω μέρος κάθε φύλλο ταινίας. Αναδιπλώστε στις πλευρές και κυλήστε για να σχηματίσουν κυλίνδροι. Τοποθετήστε την πλευρά ραφής προς τα κάτω στο λαδωμένο φύλλο ψησίματος. Συνεχίστε μέχρι να χρησιμοποιηθεί όλο το γέμισμα. Βουρτσίστε την επιφάνεια του κάθε κυλίνδρου με λίγο ελαιόλαδο.

Άλλο Σχέδιο: Σχηματίστε τα πιταράκια σε τρίγωνα. Για να γίνει αυτό, τοποθετήστε μια λωρίδα πάνω από την άλλη, λιπάνετε και τις δύο, όπως παραπάνω. Τοποθετήστε ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού από το γέμισμα στο κεντρικό κάτω άκρο της διπλής λωρίδας, περίπου 1,25-cm από την άκρη. Πάρτε τη δεξιά ή την αριστερή γωνία, όποια από τις δύο σας ταιριάζει πιο άνετα, φέρτε την στην αντίθετη πλευρά για να σχηματίσετε ένα τρίγωνο, στη συνέχεια, επαναλάβετε από την αντίθετη κατεύθυνση, συνεχίζοντας έτσι μέχρι να φτάσετε στην επάνω άκρη, με τον ίδιο τρόπο που κάποιος διπλώνει μια σημαία. Τοποθετήστε τη ραφή προς τα κάτω σε ένα φύλλο ψησίματος και βουρτσίστε από πάνω με ελαιόλαδο.
Ψήστε τα πιταράκια για περίπου 20 λεπτά, βγάλτε τα , αφήστε να κρυώσουν και σερβίρετε.
Μπορείτε να προετοιμάσετε τους κυλίνδρους ή τα τρίγωνα και να τα καταψύξετε, καλά και στη συνέχεια τα ψήνετε απευθείας από την κατάψυξη στο φούρνο.

Προηγούμενο άρθροΣπέσιαλ Ρεβανί στα Πήλινα από ΤΖΕΝΗ ΤΣΑΝΑΚΤΣΙΔΟΥ!
Επόμενο άρθροΜοσχομυριστά Μαραθοπιταράκια