ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:

Για τη ζύμη:
1 φλιτζάνι (140 γρ.) Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλιτζάνια (280 γρ.) Αλεύρι ψωμιού
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 πακέτο (7 gr) δραστική ξηρή μαγιά
περίπου 230-250gr ζεστό νερό
1 1/2 αλάτι κουταλακιού

Για τη γέμιση:
250gr τυρί μοτσαρέλα
490 gr ντομάτες κονκασε, στραγγισμένες
αποξηραμένη ρίγανη και / ή φρέσκο βασιλικό
λάδι για το τηγάνισμα
Αλάτι και πιπέρι                                                                      Εκτέλεση: Προετοιμάστε τη ζύμη(τουλάχιστον 4 ώρες νωρίτερα): Σε ένα μίξερ ή επεξεργαστή τροφίμων, προσθέστε 2 φλιτζάνια αλεύρι ψωμιού, 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κουταλιά ελαιόλαδου, 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και πακέτο δραστικής ξηρής μαγιάς.

Αναμείξτε για να συνδυαστούν όλα.
Διαλύστε το αλάτι σε 230 ml ζεστού νερού.
Προσθέστε σταδιακά το νερό ενώ ανακατεύετε.

 

Προσθέστε περισσότερο νερό, εάν χρειάζεται, μερικές φορές, μέχρι να πάρετε μια ελαστική μαλακή (αλλά όχι πολύ μαλακή) ζύμη.
Αναμειγνύεται για αρκετά λεπτά με τον επεξεργαστή. Ή μετακινήστε τη ζύμη στον πάγκο (ελαφρά αλευρωμένo) και ζυμώστε για λίγα λεπτά. Μέχρις ότου η ζύμη είναι ελαστική.

Tοποθετούμε την ζύμη σε ένα μπολ, πασπαλίζουμε με αλεύρι, καλύπτουμε με πλαστικό περιτύλιγμα και πετσέτα κουζίνας.
Τοποθετήστε το σε ένα χώρο ζεστό για να ξεκουραστεί (κανονικά το έβαλα στο φούρνο απενεργοποιημένο).
Περιμένετε τουλάχιστον τρεις ώρες, έως ότου η ζύμη διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Χωρίστε τη ζύμη σε 10 έως 12 μπάλες με το ίδιο μέγεθος. Αφήστε τους να ξεκουραστούν ενώ προετοιμάζετε το γέμισμα

Προετοιμάστε τη γέμιση:
Κόβουμε τη μοτσαρέλα και τις ντομάτες σε μικρούς κύβους. Ανακατεύουμε μαζί σε ένα σουρωτήρι με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και / ή φρέσκο βασιλικό κομμένο σε μικρά κομμάτια.
Αφήστε το νερό να στραγγίσει πάνω σε ένα πιάτο που βρίσκεται κάτω από το σουρωτήρι. Θέλετε το γέμισμα να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο υδαρής.
Ανοιξτε κάθε ζύμη σε στρόγγυλο σχήμα. Περίπου 20 εκ σε διάμετρο.

Η ζύμη πρέπει να είναι λεπτή αλλά όχι πολύ λεπτή μην σπάσει στο τηγάνισμα.

Προσθέστε ένα μεγάλο κουτάλι γεμάτο γέμιση στη μέση της ζύμης αλλά μην το γεμίζετε υπερβολικά. Αν υπάρχει υπερβολική γέμιση θα σπάσει κατά το τηγάνισμα.

Αλείψτε ελαφρά το μισό άκρο της ζύμης με νερό.

Διπλώστε τη ζύμη στο μισό. Και πιέστε προς τα κάτω γύρω από τις άκρες για να σφραγίσει.

Περιστρέψτε λίγο την άκρη για να σφραγίσετε καλύτερα με τα δάχτυλά σας.

Τηγανίστε κάθε πιτάκι λίγα λεπτά σε κάθε πλευρά μέχρι να χρυσήσει και να είναι φουσκωτό.
Έτσι έχετε ένα  μεγάλο τηγάνι με καυτό λάδι, και τα τηγανίζουμε αμέσως μετά την συναρμολόγηση . Εάν αφήσετε την γεμισμένη ζύμη στον πάγκο για ώρα, θα μαλακώσει  και θα είναι αδύνατο και αρκετά δύσκολο να το τηγανίσετε.
Μου αρέσει να τηγανίζω πρώτα την πτυχωμένη πλευρά (γι ‘αυτό είναι λιγότερο πιθανό να σπάσει αργότερα) και γυρίστε τα μια φορά όταν η πρώτη πλευρά έχει τηγανιστεί.
Σερβίρετε όταν είναι ακόμα ζεστά! Και να απολαύσετε 🙂
Προηγούμενο άρθροΚιμαδοπιτάκια που δεν θα τα ξεχάσετε ποτέ
Επόμενο άρθροΥπεροχά Κανελόνια με Κιμά και Ανθότυρο