Εύκολη, νόστιμη, απλή και κυρίως χωρίς ταχυδακτυλουργικές ικανότητες και απορίες για το πώς ένα φύλλο μπορεί να έχει τόσες τρύπες όσες ένα σουρωτήρι.

Υλικά

  • ½ kg από διάφορα χόρτα (σπανάκι, πράσο, λάπατο, παζιά – ό,τι βρείτε πιο φρέσκο)
  • ½ kg τυρί φέτα
  • ½ kg καλαμποκάλευρο (μπομπότα για τους παλιούς)
  • ½ kg αλεύρι σκληρό (καθάριο επίσης για τους παλιούς)
  • 2 ποτήρια ελαιόλαδο
  • μια φούχτα τραχανά (προαιρετικά)
  • αλάτι
  • νερό

Για τη γέμιση:
Πλένουμε τα χόρτα, τα ψιλοκόβουμε τα σουρώνουμε καλά και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε, το αλάτι, 2-3 κουταλιές λάδι και τα ανακατεύουμε. Τρίβουμε την φέτα με τα χέρια μας σε μικρά κομματάκια και την προσθέτουμε στα χόρτα. Ο τραχανάς, αν και προαιρετικός, δένει τα χόρτα και δίνει μια ωραία γεύση.

Για τη ζύμη:
Σε ένα μπολ βάζουμε λίγο νερό, αλάτι, τα αλεύρια μας, προσθέτουμε λίγο λάδι σιγά σιγά και το ζυμώνουμε μέχρι να σχηματισθεί ένας χυλός.

Εκτέλεση
Αλείφουμε ένα στρογγυλό ταψί με λάδι αδειάζουμε το μισό χυλό στο ταψί και τον πλάθουμε με τα χέρια μας, έτσι ώστε να κάνουμε μια στρώση καλύπτοντας όλη την επιφάνεια του ταψιού. Στη συνέχεια ρίχνουμε από πάνω την γέμιση από τα χόρτα και το τυρί, αφού πρώτα τα σουρώσουμε ελαφρά με τα χέρια μας, και απλώνουμε έτσι ώστε να πάνε παντού.

Photo: ellysaysopa@Flickr
Photo: ellysaysopa@Flickr

Παίρνουμε τον υπόλοιπο χυλό που έχει περισσέψει, προσθέτουμε νερό για να το κάνουμε πιο αραιό και πιο ρευστό από το αρχικό μίγμα και, αφού το ανακατέψουμε καλά, το ρίχνουμε πάνω από τα χόρτα στρώνοντας το με τα χέρια μας ή με ένα κουτάλι. Ρίχνουμε από πάνω και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για μια ώρα και ένα τέταρτο περίπου.

Photo: ellysaysopa@Flickr

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροH Κοτόπιτα που θα κάνεις όλους να γλύφουν τα δάχτυλά τους
Επόμενο άρθροΥπέροχα Αφράτα Ψωμάκια…βήμα βήμα