Πολωνικές “Πιρόγες”

Υλικά

А Για τη ζύμη:
• 350 γρ αλεύρι (μπορούν να χρησιμοποιηθούν 150 γρ αλεύρι ολικής αλέσεως + 200 γρ αλεύρι άσπρο)
• 1/2 κουτ. μπέικιν πάουντερ
•2 αυγα
• 150 γρ κρέμα γάλακτος
• 1 κουτ αλάτι

◾Για τη γέμιση:
• 500 γρ πατάτες
• 250-300 γρ. λάχανο
• 1 κρεμμύδι
• 1 κ.γ. λευκό ξύδι
• 2 κουτ. σπόρους κύμινου
• 1/2 κουτ. αλάτι
• 100-150 γρ τυρί τσένταρ, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλο τυρί της αρεσκείας σας
• αλεσμένο λευκό πιπέρι για γεύση

◾Για το σερβίρισμα:
• 300 γρ κρέμα γάλακτος
• φλούδα και χυμό μισού λεμονιού
• 30 γρ κρεμμύδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
• Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
• Τηγανέλαιο

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι, προσθέτουμε τα αυγά, την κρέμα γάλακτος και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη που να μπορούμε να κάνουμε μπάλα. Το τυλίγουμε σε μεμβράνη για να το κρατήσουμε φρέσκο ​​και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τις βράζουμε σε λίγο αλατισμένο νερό για περίπου 15 λεπτά. Αφήστε να κρυώσουν και πολτοποιήστε με ένα πιρούνι.
Στο μεταξύ πλένουμε και τρίβουμε το λάχανο. Μεταφέρουμε σε ένα μεσαίο μπολ και αλατοπιπερώνουμε με ξύδι, ζάχαρη και αλάτι. Τρίψτε το τυρί, στη συνέχεια ξεφλουδίστε και ψιλοκόψτε το κρεμμύδι.
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι και καβουρδίζουμε τους σπόρους του κύμινου για 2-3 λεπτά. Προσθέστε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και μαγειρέψτε για περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε το λάχανο και μαγειρέψτε για άλλα 5 λεπτά.
Προσθέτουμε τον πουρέ πατάτας, το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε και μετά αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα. (Οι γεμίσεις πρέπει πάντα να είναι ελαφρώς αλατισμένες.) Αφήνουμε να κρυώσουν.

Πλένουμε το κρεμυδάκι το φρέσκο και το ψιλοκόβουμε. Ανακατεύουμε στην κρέμα γάλακτος, το κρεμμυδάκι και το χυμό λεμονιού σε ένα μικρό μπολ. Αλατίζουμε, ανακατεύουμε καλά και βάζουμε την έτοιμη σάλτσα στο ψυγείο.

Όταν κρυώσει η γέμιση, σχηματίστε μικρά μπαλάκι από αυτήν, χρησιμοποιώντας περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού από το μείγμα της πατάτας. Πήρα περίπου 50 μπαλάκια.

Πασπαλίζουμε την επιφάνεια εργασίας με λίγο αλεύρι. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη. Ανοίγετε ένα μέρος της ζύμης σε λεπτή κρούστα πάχους 2 ml. Χρησιμοποιώντας ένα στρογγυλό κόφτη ή φλιτζάνι κόβουμε όσο το δυνατόν περισσότερους κύκλους (κρούστες) με διάμετρο περίπου 9 cm.
Για να σχηματίσετε τις πίτες, τοποθετήστε ένα μπαλάκι γέμιση στο ένα μισό του κύκλου, διπλώστε το άλλο μισό και πιέστε τις άκρες μεταξύ τους με ένα πιρούνι. Στη συνέχεια, επαναλάβετε τα πάντα με το δεύτερο μισό της
ζύμης.
Ανοίγουμε σε λεπτή κρούστα, κόβουμε κύκλους (κρούστες πίτας), και ούτω καθεξής μέχρι να τελειώσετε όλες τις κρούστες και τη γέμιση.
Βάλτε το αλατισμένο νερό να βράσει σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Δουλεύοντας σε μικρές παρτίδες, βράστε τις πίτες για περίπου 4 λεπτά ή μέχρι να βγουν στην επιφάνεια. Τα βγάζετε από το νερό με μια τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζετε σε χαρτί κουζίνας.
Όταν τελειώσετε, μπορείτε να καταψύξετε μερικά από αυτά ή να συνεχίσετε το μαγείρεμα.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι. Τηγανίζουμε τις πίτες από τη μία ή και τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν σε παρτίδες. Τα σερβίρουμε ζεστά, πάνω στη σάλτσα κρέμας γάλακτος και το κρεμμυδάκι.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΜελιτζανοσαλάτα…δεν έχω φτιάξει καλύτερη
Επόμενο άρθροΤα αγαπημένα μου κουφοψωμάκια