Ψωμάκια για σάντουιτς!

Βγάζει 10-12 τεμ.

Υλικά

200 γρ γάλα,
100 γρ νερό
50 γρ βούτυρο.
21-22 γραμμάρια μαγιάς (ή 7 γρ ξηρής)
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη.
1 αυγό
1,5 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
550 γρ αλεύρι (+/-20 γρ. για πασπάλισμα κατά το ζύμωμα).

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 200 γρ γάλα, 100 γρ νερό και 50 γρ βούτυρο.
Το βάζουμε στη φωτιά και ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει το λάδι. Το υγρό πρέπει να είναι ζεστό.
Στη συνέχεια, προσθέστε στο μείγμα 21-22 γραμμάρια μαγιά και 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη. Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε 1,5 φλιτζάνι αλεύρι κοσκινισμένο, ανακατεύουμε και προσθέτουμε αυγό και αλάτι.
Ανακατεύουμε ξανά και προσθέτουμε σταδιακά 0,5 φλιτζάνι αλεύρι (ανακατεύουμε καλά κάθε φορά).
Συνολικά θα χρειαστείτε 550 γρ αλεύρι (+/-20 γρ. για πασπάλισμα κατά το ζύμωμα).
Ζυμώνουμε τη ζύμη για 10-12 λεπτά.
Κολλάει στην αρχή, αλλά μετά γίνεται λείο και απαλό! Μην χρησιμοποιείτε περισσότερο αλεύρι!

Τώρα μπορείτε να σχηματίσετε ψωμάκια αμέσως ή μπορείτε (όπως έκανα εγώ) να αφήσετε τη ζύμη να σταθεί για 15 λεπτά σε ζεστό μέρος.
Στη συνέχεια το χώρισε σε 10 μέρη των 105 g το καθένα, κύλησε τις μπάλες, τις άφησε να σταθούν για 10 λεπτά, ξανασχηματίζετε τις μπάλες βαλτε σε ένα ταψί με χαρτι. Ισιώνουμε την καθέ μία ελαφρά, λίγο και βάζουμε 5 κομμάτια σε ένα ταψί σε απόσταση το ένα από το άλλο.
Αφήνουμε στη φωτιά για 35 λεπτά, αλείφουμε με χλιαρό γάλα ή νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 200* για 12-15 λεπτά.

Καλή όρεξη!

Προηγούμενο άρθροΜελιτζάνες και πιπεριές με σάλτσα….είναι γλύκισμα
Επόμενο άρθροΣπαγγέτι με μύδια