Ιταλική σπιτική πίτσα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ:

500 γραμμάρια χωριάτικο σκληρό αλεύρι Αλεύρι Μάννα Κίτρινο
1 φακελάκι στιγμιαία μαγιά 9 γραμμάρια
300 ml νερό χλιαρό εμφιαλωμένο 30 βαθμούς! νερό όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη σφιχτή η Sprite Κουτί (330 ml)
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού Γλυκόζη
1 κουταλάκι γεμάτο του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο ελαιόλαδο
200 gr φυσικό προζύμι (προαιρετικό υλικό)
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη

Υλικά για το γέμισμα:
Pizza / Πίτσα (Συνταγή) σπέσιαλ
Κέτσαπ ντομάτας πικάντικο
Κόκκινη ψιλοκομμένη πιπεριά
Πράσινη ψιλοκομμένη πιπεριά
Λίγα μανιτάρια ψιλοκομμένα
3 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
3 φέτες παριζα ψιλοκομμένη
200 gr μοτσαρελα κίτρινη Ιταλίας τριμμένη
Λίγη Ρίγανη στο τέλος αφού βγει η πίτσα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε ένα γυάλινο μικρό μπολάκι βάζουμε λίγη από την Sprite Κουτί Περίπου 100ml προσθέτουμε την στιγμιαία μαγιά μαζί και την ζάχαρη και την γλυκόζη και τα ανακατεύουμε όλα μαζί και το αφήνουμε να ξεκουραστούν 5 λεπτά να ταϊστεί η μαγιά καλά από τις καλύτερες της φίλες την ζάχαρη και την γλυκόζη.
Σε ένα άλλο γυάλινο μπολ βάζουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Κάνουμε μια μικρή λακκούβα στο αλεύρι και προσθέτουμε μέσα τα υλικά μας με την μαγιά που τα είχαμε αφήσει να ξεκουραστούν και αρχίζουμε σιγά σιγά να ζυμώνουμε αν δούμε ότι χρειαζόμαστε νερό προσθέτουμε το υπόλοιπο υγρό από την Sprite Κουτί ζυμώνουμε καλά και σε αυτό το σημείο προσθέτουμε την ρίγανη και το ελαιόλαδο και φυσικά το προζύμι αν τελικά το χρησιμοποιήσουμε αν δεν το βάλουμε συνεχίζουμε με τα άλλα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μικρή μπάλα ζύμη. Αν δείτε ότι χρειάζεται να συμπληρώσετε με λίγο νερό θα το κάνετε και αντίστροφα αν δείτε ότι η ζύμη είναι πολύ υδαρή υγρή θα συμπληρώσετε με λίγο αλεύρι ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να αρχίσει και να μην κολλά στα δάκτυλα σας και να είναι σαν πλαστελίνη. Αφού λοιπόν έχουμε σχηματίσει το ζυμάρι μας σε μια μπασινα στάζουμε λίγο ελαιόλαδο στον πάτο και τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι και το αλείφουμε από πάνω με πολύ λίγο ελαιόλαδο σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.


Μόλις έχει περάσει ο χρόνος ξεκούρασης με μια σπάτουλα πλαστική και με την βοήθεια του ελαιόλαδου βγάζουμε το ζυμάρι στον μπάγκο μας ρίχνουμε λίγο αλεύρι και το ξανά ζυμώνουμε λίγο γιατί το είχαμε στην αδράνεια.
Συνολικά ο όγκος της ζύμης βγάζει 2 ζυμάρια γύρω στα 300 με 350 gr μπορείτε να ζυγίσετε το ζυμάρι με μια ηλεκτρονική ζυγαριά και να δείτε ποσό ακριβώς βγαίνει για να τα μοιράσετε εξίσου ανάλογα. 

Οδηγίες για το ψήσιμο στον οικιακό φούρνο:

Τοποθετούμε την σχάρα του φούρνου κάτω από την μέση του φούρνου και βάζουμε πάνω της την πέτρα ψησίματος κλείνουμε την πόρτα του φούρνου και ρυθμίζουμε την θερμοκρασία στο τέρμα αντιστάσεις πάνω κάτω για 45 με 50 λεπτά θα πυρώσουμε καλά την πέτρα ψησίματος.
Παίρνουμε το φτυάρι της πίτσας και ρίχνουμε πάνω στην επιφάνια λίγο σιμιγδάλι αυτό το κάνουμε για να γλιστρά το ζυμάρι καλύτερα όταν το ρίξουμε πάνω στην πέτρα ψησίματος.

Τοποθετούμε πάνω το ζυμάρι το οποίο στην αρχή το ανοίγουμε με τα δάκτυλα και μετά συνεχίζουμε με τον πλάστη και το ανοίγουμε σύμφωνα με την διάμετρο την οποία έχει το φτυάρι! μετά τοποθετούμε την σάλτσα μας και τα υλικά μας καλό θα είναι να μην φορτώνουμε το ζυμάρι με πάρα πολλά υλικά διότι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κάθετε βάρος και να μην φουσκώνει αλλά επίσης τα πολλά υλικά μπορεί να βγάλουν περισσότερη υγρασία κάτι που δεν θέλουμε.


Μόλις είναι έτοιμος ο φούρνος τοποθετούμε το ζυμάρι στην πέτρα και ψήνουμε για 10 το πολύ 11 λεπτά.
Βγάζουμε πάλι την πίτσα με το φτυάρι και την αφήνουμε να κρυώσει για να την κόψουμε με το ειδικό εργαλείο κοπής πίτσας.
Προσέχουμε πάντα η μαγιά να μην έρθει σε επαφή με το αλάτι διότι θα σκοτώσει τις ιδιότητες που έχει για το φούσκωμα! Τέλος προσέχουμε πολύ το νερό να είναι χλιαρό στους 30 βαθμούς και όχι να καίει γιατί αυτό θα σκοτώσει την μαγιά μας!
Για τους έμπειρους! Μετά κατά το ψήσιμο!
Εάν βέβαια θέλετε να ζήσετε μια εξ ολοκλήρου ιταλική εμπειρία, σας προτείνουμε να προσθέσετε μόνο μοτσαρέλα, βασιλικό και σάλτσα ντομάτας!


Καλή επιτυχία
Συνταγή δημοσιευμένη από Chef Alexios Nikoloutsopoulos

 

Προηγούμενο άρθροΚέικ Αμυγδάλου…είναι το γλυκό με τα 3 υλικά
Επόμενο άρθροΚουνουπίδι Τηγανητό σε ζύμη…πολύ τραγανό και αφράτο