Ρεβίθια Φούρνου με καραμελωμένα κρεμμύδια

Ένα μαντεμενιο ταψί είναι μια εξαιρετική επιλογή για αυτό το πιάτο ή, φυσικά, το πιο παραδοσιακό πήλινο σκεύος αν είστε αρκετά τυχεροί για να έχετε ένα στην κουζίνα σας. Το μαντεμένιο ταψι θερμαίνει κάθε ρεβίθι σε μια κρεμώδη τελειότητα και ορκίζομαι περνάνε οι γεύσεις των κρεμμυδιών και του δεντρολιβάνου σε κάθε ρεβίθι.

Συστατικά:

450g αποξηραμένα ρεβίθια (εμποτισμένα και βρασμένα μέχρι να μαλακώσουν) ή 4 x 425g κουτιά
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια διατηρημένο βραστό υγρό από τα ρεβίθια
1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένο ψιλοκομμένο δεντρολίβανο
2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας αλεσμένο μαύρο πιπέρι
2 ½ φλιτζάνια καραμελωμένα κρεμμύδια

Εκτέλεση

Βράστε τα εμποτισμένα ρεβίθια για μία ώρα μέχρι να μαλακώσουν. Διατηρήστε δύο φλιτζάνια βραστό υγρό πριν στραγγίσετε. Μπορείτε να το κάνετε αυτό έως και τρεις μέρες μπροστά και να διατηρήσετε και τα δύο μαγειρεμένα ρεβίθια και το υγρό καλυμμένο στο ψυγείο.

Όταν είστε έτοιμοι για ψήσιμο:
Στρώστε στο κάτω μέρος του ταψιού ένα στρώμα με καραμελωμένα κρεμμύδια και θρυμματισμένο δεντρολίβανο, αλάτι, πιπέρι. Στρώστε ψημένα ρεβίθια απο πάνω. Προσθέστε το βραστό υγρό και το λάδι. Ανακατέψτε απαλά για να τα συνδυάσετε. Προσπαθήστε να αφήσετε τα κρεμμύδια στο κάτω μέρος. Μαγειρέψτε για δύο ώρες καλυμμένα χαλαρά σε φούρνο 200 ° C και στη συνέχεια ακάλυπτα για επιπλέον 1/2 ώρα (συνολικός χρόνος μαγειρέματος 2 1/2 ώρες).

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια:

1,5 κιλό γλυκά λευκά κρεμμύδια
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/4 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας μπράντυ

Συνδυάστε τις φέτες κρεμμύδια, χυμό πορτοκάλι, ελαιόλαδο και αλάτι. Μαγειρέψτε τα κρεμμύδια σε ταψί στους 100 °, σκεπασμένα καλά, για μία ώρα. Ξεσκεπάστε, ανακατέψτε και συνεχίστε να μαγειρεύετε καλυμμένα με μισό καπάκι για άλλες δύο ώρες. Ανακατέψτε στην μέση του χρόνου ψησίματος. Στο τέλος των τριών ωρών, ανακατεύουμε τα κρεμμύδια και προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας μπράντυ για να ντεγλασάρουμε το ταψί. Μπορείτε να αποθηκεύσετε τα κρυα κρεμμύδια καλυμμένα στο ψυγείο για έως και τέσσερις ημέρες.

Καλή Σαρακοστή

Προηγούμενο άρθροΤηγανητό κοτόπουλο με αρωματική βελούδινη σάλτσα με μανιτάρια και κάρυ.
Επόμενο άρθροΖουμερό Ραβανί με σαντιγί και καρύδια