Υλικά

5 μερίδες
500 γρ ρεβίθια (τρία φλιτζάνια τσαγιού)
1 κουτάλια γλυκού σόδα για το φούσκωμα
Για το βράσιμο
1 μεγάλο κρεμμύδι
50 ml ελαιόλαδο
1-2 κουταλάκι κοφτό του γλυκού ρίγανη
2 φύλλα δάφνης
1 κ.γ. αλάτι
1 κουταλάκι γλυκού πιπέρι
1/2 κουταλάκι γλυκού δεντρολίβανο (αν δεν σας αρέσει βάλτε λιγότερο)
Για να δέσετε το φαγητό
2 κουταλιές σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοφτές
1/2-1 μικρό λεμόνι στημένο

Εκτέλεση
60 λεπτά
Μουσκεύουμε τα ρεβίθια από το προηγούμενο βράδυ και βάζουμε μια κουτάλια σόδα για 8 ώρες και 5-6 φλιτζάνια νερό.
Την επόμενη μέρα τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε. Βάζουμε περίπου 7 φλιτζάνια νερό 1.500 γρ περίπου. Θα τα ξεβράζουμε 2 φορές τουλάχιστον και μετά χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά τα βράζουμε μέχρι να μισοψηθούν (περίπου 30 λεπτά ανάλογα τα ρεβίθια).
Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. (Εγώ κρατάω δυο φλιτζάνια ζουμί για το κυρίος βράσιμο)
Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τα ρεβίθια, τη ρίγανη τη δάφνη και το δεντρολίβανο.Τα τσιγαρίζουμε για λίγο 2 λεπτά, μέχρι τα βότανα να βγάλουν τα αρώματά τους και μετά προσθέτουμε νερό, να τα σκεπάσει, και τρία με τέσσερα δάκτυλα παραπάνω (περίπου 7 φλιτζάνια νερό ζεστό 1.500 γρ). Αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη. Μην ξεχνάτε το ζουμί που έχετε κρατήσει να βάλετε
Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε τα ρεβίθια μας για μια ώρα περίπου σκεπασμένα μέχρι να μαλακώσουν.

Λίγο πριν το φαγητό μας ψηθεί, βγάζουμε τα δαφνόφυλλα, αλατοπιπερώνουμε και σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι προσθέτοντας σιγά – σιγά, με μια βαθιά κουτάλα, λίγο από τον ζωμό του φαγητού. Στο τέλος βάζουμε το λεμόνι. Προσοχή να μη σβολιάσει το αλεύρι. Περιχύνουμε το ζωμό και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. (Σημαντικό το αλάτι το βάζουμε στο τέλος γιατί δεν θα ψηθούν τα όσπρια αν το βάλουμε πιο νωρίς)
Έτοιμο Σβήνουμε μετά από 2-3 λεπτά και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο.(αν βάλαμε πολύ λεμόνι βάλτε λίγο ζάχαρη). Στο πιάτο προσθέτουμε λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και λεμονάκι. Προσοχή όταν ρίξετε το χυμό αλεύρι λεμόνι να ταράζεται ανά τάχτηκα διαστήματα για να μην κολλήσει το ζουμί στην κατσαρόλα όσο είναι το φαγητό επάνω στη φωτιά

Καλή Απόλαυση με ζεστό πολύσπορο ψωμάκι και φέτα.

Προηγούμενο άρθροΤυροψωμάκια πολύ αφράτα (πανεύκολα και οικονομικά)
Επόμενο άρθροΚέικ Γιαουρτιού ανάμεικτο με κακάο