Ριζότο με μανιτάρια

Υλικά

για τον Ζωμό
2 καρότα
1 κρεμμύδι
1 παϊδάκι σέλινο
αλάτι για γεύση

Ριζότο
300 γρ ρύζι αρμπόριο
4 φρέσκα μανιτάρια πορτσίνι ή βασιλομανίταρα ή 50 γραμμάρια αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
1 ασκαλώνιο
1/2 ποτήρι λευκό κρασί
1 l ζωμό
100 γρ τυρί παρμεζάνα
εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για γεύση
αλάτι για γεύση
πιπέρι για γεύση
μαϊντανό για γεύση

Εκτέλεση

για τον Ζωμό
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα καρότα, το κρεμμύδι και τα κοτσάνια του σέλινου σε αρκετά μεγάλα κομμάτια.
Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε με 3 λίτρα νερό.
Αφήνουμε να βράσει για 1 μιση ώρα περίπου. Αφήνουμε να κρυώσει και φιλτράρουμε.

Ριζότο
Ροδίζουμε τα φρέσκα μανιτάρια για 10 λεπτά μαζί με μια σκελίδα σκόρδο.
Αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε τη φωτιά.
Αν χρησιμοποιείτε στεγνά, μουλιάστε τα για περίπου μισή ώρα σε ζεστό νερό.
Τα βγάζουμε από το νερό, τα στύβουμε ελαφρά και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.
Φιλτράρετε το νερό όπου μουλιάστηκαν και κρατήστε το.

Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα ασκαλώνια και τα αφήνουμε να στεγνώσουν για 10 λεπτά.
Φρυγανίζουμε το ρύζι για 3 λεπτά σε μια κατσαρόλα και το προσθέτουμε στα ασκαλώνια.
Προσθέστε 1 κουτάλα ζωμό και βάλτε το ρύζι να ψηθεί (προσθέτοντας περισσότερο ζωμό καθώς στεγνώνει ή προσθέτοντας το νερό από τα
αποξηραμένα μανιτάρια εάν χρησιμοποιείτε το τελευταίο).

Λίγα λεπτά πριν είναι έτοιμο το ρύζι, προσθέτουμε τα μανιτάρια (φρέσκα ή αποξηραμένα).
Μόλις ψηθεί, ανακατεύουμε στη φωτιά μαζί με την παρμεζάνα.
Σερβίρετε γαρνίροντας με δενδρολίβαμο και λίγο ωμό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Προηγούμενο άρθροΣπιτικό Μοσχαράκι “γκούλας” με πουρέ
Επόμενο άρθροΣιροπιαστό κέικ καρύδας…