Ρολό κιμά γαλοπούλας με σάλτσα κρασιού

Το ρολό κιμά γαλοπούλας με σάλτσα κρασιού είναι ένα πιάτο που συνδυάζει την απαλή γεύση του κιμά της γαλοπούλας με την πλούσια γεύση της σάλτσας κρασιού. Η προσθήκη φρέσκων βοτάνων, όπως θυμάρι και φασκόμυλο, προσφέρει ένα ιδιαίτερο άρωμα και γεύση στο πιάτο. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για ένα εντυπωσιακό και νόστιμο κυρίως πιάτο για μια επίσημη ή γιορτινη περίσταση. Η παρασκευή του είναι απλή και εύκολη, ενώ μπορεί να συνοδευτεί από πουρέ πατάτας, λαχανικά ή ρύζι. Είναι ένα πιάτο που σίγουρα θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας.

Συστατικά

900 γρ κιμά γαλοπούλα
1 κούπα σάλτσα γαλοπουλας Gravy ή σάλτσα σόγιας
1/2 φλιτζάνι καρότα, σε κύβους
1/2 φλιτζάνι κίτρινο κρεμμύδι, σε κύβους
1/2 φλιτζάνι σέλινο, σε κύβους
3 σκελίδες σκόρδο, Λιωμένο
1/2 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι σκόνη ή θυμάρι φύλλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού φασκόμηλο σκόνη ή φασκόμηλο φύλλα
2 μεγάλα αυγά
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας γάλα
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα με κόκκινο κρασί

• 25 γρ. ελαιόλαδο
• 110 γρ. κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά καρέ
• 75 γρ. καρότο, κομμένο σε μικρά καρέ
• 300 γρ. κόκκινο κρασί
• 150 γρ. μαυροδάφνη
• 300 γρ. ζωμός κοτόπουλο
• 50 γρ. βούτυρο
• 3 γρ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
• 3 γρ. σχινοπρασο, ψιλοκομμένο
• αλάτι

Κατεύθυνση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180º C και λαδώστε ελαφρά  μία φόρμα (σαν αυτες που χρησιμοποιούμε για ψωμί ή κεικ).
Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέση υψηλή θερμοκρασία και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλινο για 6-8 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε για άλλα 1-2 λεπτά ή μέχρι να αρωματίσετε.
Ρίξτε αλάτι και πιπέρι, 3 κουταλιές της σάλτσας* και στη συνέχεια ανακατεύετε.
Μαγειρέψτε για 2 λεπτά, στη συνέχεια αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει.
Βάλτε το κιμά γαλοπούλας, τα αυγά και το γάλα σε ένα μεγάλο μπολ. Ανακατέψτε τα μαγειρεμένα λαχανικά, στη συνέχεια ρίξτε το θυμάρι, φασκόμηλο, αλάτι και πιπέρι.
Χρησιμοποιήστε τα καθαρά χέρια σας για να αναμίξετε τα πάντα μαζί μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.
Γυρίστε το μείγμα σε μία φόρμα, έπειτα ρίξτε από πάνω 1/4 κούπας σάλτσα.
Τοποθετήστε το ταψί στον φούρνο και ψήστε για 40 λεπτά.
Αφαιρέστε από το φούρνο και σερβίρετε ζεστό, γεμάτο με σάλτσα γαλοπούλας.

Για τη σάλτσα με κόκκινο κρασί

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το καρότο μέχρι να αρχίσουν  να παίρνουν  χρυσαφένιο χρώμα. Προσθέτουμε το κρασί και τη μαυροδάφνη και μαγειρεύουμε μέχρι να συμπυκνωθεί σχεδόν εντελώς. Ρίχνουμε το ζωμό και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να συμπυκνωθεί κατά τα ¾ περίπου. Σουρώνουμε σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέτουμε το βούτυρο και τα βότανα και ομογενοποιούμε. Αλατίζουμε και διατηρούμε τη σάλτσα ζεστή.

Καλή Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΤο γλυκό με τα 6-στρώματα…
Επόμενο άρθροΚρητικά Καπνιστά Λουκάνικα σε πικάντικη σάλτσα Ντομάτα