Ρύζι στο φούρνο με μπεσαμελ και τυριά

Υλικά για 6 άτομα:

Ρύζι Καρoλινα 400 γρ
Τοματοπολτός 1 λιτρο
Mozzarella 300 g
παρμεζάνα τριμένη 150 γρ
Μέτριο κρεμμύδι 1
Μέτριο καρότο 1
Σέλινο 1 κοτσάνι
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για γεύση
Αλάτι 
Μαύρο πιπέρι 
Βασιλικός 6/8 φύλλα
Ζωμός λαχανικών ή νερό

Μπεσαμέλ
30 γρ βούτυρο,
30 γρ αλεύρι,
300 γρ γάλα
αλάτι πιπέρι και
μοσχοκάρυδο.

Μέθοδος:

Για να φτιάξω το ψημένο μου ρύζι, κόβω πρώτα τη μοτσαρέλα σε κύβους, αφήνω στην άκρη 4 ή 5 φέτες για την τελική διακόσμηση.
Τοποθετούμε τους κύβους σε ένα σουρωτήρι και τους αφήνουμε στην άκρη για τουλάχιστον μία ώρα, έτσι θα στραγγίξει ο περιττός ορός γάλακτος.

Στο μεταξύ, φτιάξτε τη σάλτσα.
Ψιλοκόβουμε το σέλινο, το καρότο και το κρεμμύδι. Ρίχνετε στο βαθύ τηγάνι μια λίγο λάδι, βάζετε μια σκελίδα σκόρδο και 2 φύλλα βασιλικού και αφήνετε να τσιγαριστούν για 1/2 λεπτό, αφαιρείτε και το σκόρδο και το βασιλικό και μετά προσθέτετε το ψιλοκομμένο
σέλινο, το καρότο και το κρεμμύδι, ανακατεύετε και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά, σιγοβράζουμε καλά, αν χρειαστεί ρίχνουμε 4/5 κουταλιές της σούπας ζεστό ζωμό λαχανικών. Όταν μαλακώσουν, ρίχνουμε τον πουρέ ντομάτας και καθαρίζουμε το τηγάνι με λίγο νερό για να αραιωσετε τη σάλτσα. Αλατίζουμε και μαγειρεύουμε για τουλάχιστον 40 λεπτά.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ με δόσεις από 30 γρ βούτυρο, 30 γρ αλεύρι, 300 γρ γάλα και αλατοπιπερώνετε και μοσχοκάρυδο.
Μετά το χρόνο μαγειρέματος του πελτέ ντομάτας, αραιώστε τη σάλτσα με ζεστό ζωμό λαχανικών αν χρειαστεί και, όταν πάρει βράση, προσθέστε το ρύζι, μαγειρέψτε σύμφωνα με τους χρόνους που αναγράφονται στη συσκευασία (γενικά περίπου 18 λεπτά), ανακατεύετε
συχνά.

Σβήνουμε τη φωτιά 2-3 λεπτά πριν το τέλος του ψησίματος και μετά, απομακρύνουμε από την εστία, προσθέτουμε τη σάλτσα μπεσαμέλ στο ρύζι,

ανακατεύουμε το ρύζι και προσθέτουμε τα 2/3 από τους κύβους μοτσαρέλα και 2/3 της
τριμμένης παρμεζάνας, μερικά φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα στο χέρι, τέλος πιπέρι για γεύση.


Όλα τα ανακατεύουμε καλά και τα ρίχνουμε σε πυρίμαχο σκεύος, αφού τα έχουμε λαδώσει και πασπαλίσει με τριμμένη φρυγανιά.
Ισοπεδώστε την επιφάνεια

και πασπαλίστε με το υπόλοιπο μέρος από κύβους μοτσαρέλλα συν τις φέτες του τυριού ως διακόσμηση, τέλος προσθέστε την τριμμένη παρμεζάνα και μερικές νιφάδες βούτυρο.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε στατική λειτουργία στους 220° για 15-20 λεπτά περίπου, αν θέλουμε η κρούστα στην επιφάνεια, συνεχίζουμε το μαγείρεμα με το γκριλ για λίγα λεπτά. Μόλις είναι έτοιμο, αφήστε το να ξεκουραστεί για 5 λεπτά και μετά σερβίρετε το ρύζι σας στο φούρνο.

Προηγούμενο άρθροΣτριφτό Τυρόψωμο με Ζύμη γιαουρτιού: Αέρινο και Πεντανόστιμο
Επόμενο άρθροΔεν έχω φάει ποτέ τόσο νόστιμα ζυμαρικά με μανιτάρια και μπέικον.