Μερίδες: 4
Χρόνος προετοιμασίας:
1 ώρα
Χρόνος μαγειρέματος: 15′
ΥΛΙΚΑ
 1 κιλό μελιτζάνες  λάδι για τηγάνισμα
 2 κούπες ρύζι Καρολίνα
 5 κούπες ζωμό κότας για τη σάλτσα
 2 κουταλιές λάδι
 2 κουταλιές βούτυρο
 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
 400 γρ. ντοματάκια κονσέρβας ψιλοκομμένα
 1/2 κούπας λευκό ξηρό κρασί
 3 κουταλιές ψιλοκομμένο βασιλικό
 αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 2 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά
 1 κούπα παρμεζάνα τριμμένη
 1 κούπα μοτσαρέλα σε κομματάκια
 2 κουταλιές βούτυρο σε κομματάκια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κόψτε τις μελιτζάνες σε στρογγυλές φέτες. Πασπαλίστε τες με μπόλικο αλάτι κι αφήστε τες να σταθούν 1-2 ώρες. Ξεπλύντε τες με άφθονο νερό και στίψτε τες στις παλάμες σας, να φύγει η περίσσεια του νερού. Βάλτε το λάδι σε τηγάνι με βαρύ πάτο, να κάψει και τηγανίστε τις μελιτζάνες κι από τις δύο πλευρές. Βγάλτε τες σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Βράστε το ρύζι με το ζωμό κότας σε χαμηλή φωτιά, καλυμμένο, ώσπου να πιει όλο το υγρό και να φουσκώσει. Στο μεταξύ, ετοιμάστε τη σάλτσα.
    Σε μια κατσαρόλα βάλτε το λάδι και το βούτυρο να ζεσταθούν. Ρίξτε και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέστε τα ντοματάκια, το κρασί, το βασιλικό, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράστε τη σάλτσα 15′, να δέσει ελαφρά. Κατεβάστε από τη φωτιά. Βουτυρώστε ένα στρογγυλό βαθύ πυρέξ σκεύος για σουφλέ με διάμετρο 25 εκ. και πασπαλίστε το με τη φρυγανιά. Στρώστε μέσα σ’ αυτό τις μισές μελιτζάνες, το μισό ρύζι, τη μισή παρμεζάνα, τη μισή σάλτσα ντομάτας και τη μισή μοτσαρέλα. Επαναλάβετε τη διαδικασία τελειώνοντας με τα κομματάκια μοτσαρέλας.
    Στο στάδιο αυτό, μπορείτε να φυλάξετε το φαγητό καλυμμένο, στην κατάψυξη. Όταν θέ-
    λετε να το μαγειρέψετε, βάλτε στην επιφάνεια το βούτυρο σε κομματάκια και ψήστε το στους 200 C, 20′ περίπου, ώσπου να ροδοκοκκινήσει η επιφάνεια. Αφήστε το να σταθεί 10′, πριν το σερβίρετε.

Καλή Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΚεμπάπ Γιαουρτλού
Επόμενο άρθροΦριτάτα με Σπανάκι και Μοτσαρέλα