Σάμαλι Αιγύπτου

Υλικά

1/2 φλιτζάνι και 2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
1 κούπα ζάχαρη
1 φλιτζάνι απλό γιαούρτι
1 φλιτζάνι λεπτό σιμιγδάλι +1 φλιτζάνι χοντρό σιμιγδάλι 
1/3 φλιτζάνι γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού μπεικιν παουντερ
1/4 φλιτζάνι νυφάδες καρύδας 
1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένα σε φέτες αμύγδαλα
Σιρόπι Κανέλας:
1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 3/4 φλιτζάνι νερό
1 κοντό ξυλάκι κανέλας
1/4 κουταλάκι χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Τοποθετήστε το βούτυρο σε ένα μικρό μπολ και λιώστε στο φούρνο μικροκυμάτων και αφήνω στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης, συνδυάστε τη ζάχαρη και το γιαούρτι. Τώρα προσθέστε το σιμιγδάλι, το μπεικιν και το γάλα. Ανακατέψτε τελικά το λιωμένο βούτυρο και αφήστε το μείγμα να καθίσει λίγο για να απορροφηθεί το βούτυρο.


Μεταφέρετε το μείγμα σιμιγδάλι σε ένα ελαφρώς βουτυρωμένο ταψάκι κέικ 20 εκ.

Ψήνουμε σε φούρνο σε θερμοκρασία 180 βαθμών Κελσίου για περίπου 40-45 λεπτά. Αν χρειαστεί, βάλτε το λίγο στο γκριλ ώστε να πάρει χρώμα από πάνω. Παρακολουθήστε προσεκτικά. Όταν είναι έτοιμο, αφαιρέστε από το φούρνο.
Ενώ το κεικ ψήνεται, ετοιμάστε το απλό σιρόπι κανέλας. Σε μια μικρή κατσαρόλα , συνδυάστε τη ζάχαρη, το νερό και τη κανέλα. Βράστε σε υψηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας έως ότου η ζάχαρη να διαλύεται. Γυρίστε τη φωτιά στο χαμηλό και αφήστε  για λίγα λεπτά μέχρι να σιγοβράσει το σιρόπι. Αφαιρέστε από τη φωτιά και ανακατέψτε το χυμό λεμονιού. Αφήστε το να κρυώσει εντελώς, στη συνέχεια, αφαιρέστε το ξυλακι κανέλας.
Μόλις αφαιρεθεί το ραβανί από το φούρνο, χύστε το δροσερό σιρόπι στην ζεστή βαμπούσα.

Αφήστε να κρυώσει τελείως το σιρόπι πρέπει να απορροφηθεί από το κέικ. Για καλύτερα αποτελέσματα, αφήστε το να καθίσει για 1 ώρα πριν το σερβίρετε.
Όταν είναι έτοιμο να σερβίρετε, τοποθετήστε από πάνω τα τσιπ καρύδας και τα αμύγδαλα. Κόψτε και απολαύστε!

themediterraneandish.com

Προηγούμενο άρθροΜαριναρισμένα Μανιτάρια Φούρνου
Επόμενο άρθροΠαρφέ Γιαούρτι τέλειο για όλες τις ώρες