Σαΐτια η πίτα της Μονεμβασιάς

Μια πίτα στο τηγάνι  που είχα φάει κάποτε στη Μονεμβασιά, με φέτα και δυόσμο, την έκαναν μικρότερη και τηγανιτή, νομίζω το όνομα ήταν Σαΐτια

Υλικά

για την ζύμη με γιαούρτι
1 φλιτζάνι γιαούρτι
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά της σούπας στιγμιαία μαγιά

Γέμιση
Φρέσκο δυόσμο
1 φλιτζάνι φέτα

Εκτέλεση

Φτιαχνουμε μια απλή ζύμη με γιαούρτι ανακατευοντας το  γιαούρτι, αλεύρι και την στιγμιαία μαγιά. Ζυμώστε και προσθέστε λίγο νερό στα χέρια σας και λίγο αλεύρι μέχρι να ενωθεί η ζύμη. Αφήστε την να σταθεί για 20 λεπτά

Τεντώστε τη ζύμη με το χέρι


Προσθέστε πλυμένα ολόκληρα φύλλα δυόσμου
Τρίψτε τη φέτα


Διπλώστε την


Ανοίξτε το σε ρολό… Εγώ το έκανα πολύ λεπτό. Κάντε τρύπες και προσθέστε λίγο ελαιόλαδο από πάνω.


Ψήνουμε μέχρι να γίνει τραγανή, την έβαλα στους 200° και την πρόσεχα, θα καεί γρήγορα.
Κόψτε και απολαύστε με μερικές ελιές και τσάι ή με λίγο ούζο!

Η Συνταγή είναι της Georgia Papaconstantinou-SerhanGreek Recipe Exchange Group

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Τυρόπιτα με φύλλο κρούστας

Τυρόπιτα με φύλλο κρούστας

Μια εύκολη συνταγή για μια κλασική και παραδοσιακή Τυρόπιτα με φύλλο κρούστας για την πιο αφράτη πίτα. Το μείγμα τυριών και το γάλα δημιουργούν την πιο φανταστική τυρόπιτα που θα μπορούσατε να φτιάξετε.

Υλικά

100 γρ.(1 φλυτζάνι) Παρμεζάνα τριμμένη (Reggiano)
100 γρ.(1 φλυτζάνι) Γραβιέρα Κρήτης τριμμένη
100 γρ.(1 φλυτζάνι) Φέτα τριμμένη (Ήπειρος)
8 φύλλα κρούστας Βηρυτού
3 Αυγά
1 lt. Γάλα φρέσκο
4-5 κ.σ. Αλεύρι
3-4 κ.σ. Βούτυρο σοφτ
1 κ.γλ. Μοσχοκάρυδο
1 κ.γλ. Αλάτι
1 φλ.τσ. Ελαιόλαδο για το άλειμα των φύλλων
λίγο Πιπέρι

Οδηγίες μαγειρέματος

Τρίβουμε τα τυριά και τα βάζουμε όλα μαζί σ ένα μπωλ να περιμένουν. Αν η φέτα είναι πολύ μαλακή, την βάζουμε στο μούλτι μαζί με κάποιο από τα σκληρά τυριά. Η φέτα “Ήπειρος” θρυμματίστηκε πολύ καλά μόνη της.
Φτιάχνουμε την μπεσαμέλ. Ανάβουμε σε μέτρια φωτιά το μάτι και στην κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει.
Ρίχνουμε το αλεύρι πασπαλιστά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να γίνει μπαλάκια.
Ρίχνουμε το αλάτι και το μοσχοκάρυδο.

Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πάρουν τα μπαλάκια μας χρώμα σκούρο ξανθό. Όχι καστανό. Τώρα, μεταφέρουμε την κατσαρόλα στο διπλανό μάτι, το σβηστό. Το άλλο δεν το σβήνουμε!
Ρίχνουμε το μισό γάλα, και ανακατεύουμε ζωηρά με το σύρμα ή με ένα ραβδομπλέντερ (για πιο γρήγορα και ξεκούραστα,) μέχρι να έχουμε μια λεία κρέμα χωρίς σβώλους.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα στην κατσαρόλα και την ξαναβάζουμε στο μάτι που καίει σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα, για να μην πιάσει στον πάτο, μέχρι να πάρει μια γερή βράση και να δέσει.
Μόλις δέσει ελαφρά, ρίχνουμε μέσα όλα τα τυριά, πιπεράκι και τα αυγά ανακατεύοντας καλά.
Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου.
Σ’ένα ταψί ή πυρέξ λίγο λαδωμένο, στρώνουμε 5 φύλλα λαδώνοντάς τα κάθε φορά με ένα πινέλο. Δεν ξεχνάμε να λαδώσουμε και τα σημεία που περισσεύουν από το ταψί. Αν δεν το κάνουμε, ξεραίνονται σε χρόνο ρεκόρ!
Τα υπόλοιπα φύλλα, τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα ελαφρά βρεγμένη για να μην ξεραθούν όσο δουλεύουμε.
Αδειάζουμε από την κατσαρόλα την γέμιση πάνω στα φύλλα που στρώσαμε.
Τα φύλλα που περισσεύουν στις άκρες, τα στηρίζουμε όρθια προς τα μέσα, να ακουμπούν στην γέμιση.

Βάζουμε πάνω στην γέμιση ακόμα 3 φύλλα, λαδώνοντάς τα ένα ένα.
Με μια σπάτουλα, μπήγουμε το περίσσευμα των φύλλων στις άκρες, κι έτσι η επιφάνεια της πίτας είναι ίσια.
Χαράζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι κομμάτια, και ραντίζουμε με ελαιόλαδο στις χαράξεις και στις γωνίες.
Καταβρέχουμε με λίγο νεράκι την πίτα, και βάζουμε στον φούρνο.
Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει καλά.
Το πολύ λεπτό φύλλο σ’ αυτήν την συνταγή κάνει την διαφορά.
Ο συνδυασμός ακριβώς αυτών των τυριών, κάνει το αποτέλεσμα σούπερ!
Το έχω δοκιμάσει και με κλασικό φύλλο κρούστας που είναι πιο χοντρό και με άλλα τυριά και δεν είναι το ίδιο.

Τυρόπιτα με φύλλο κρούστας

Προηγούμενο άρθροΚοτόπουλο λεμονάτο στο φούρνο…με ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο
Επόμενο άρθροΑρνάκι στο φούρνο με πατάτες