Σαρδελοκεφτέδες

Υλικά

για τους κεφτέδες

1,5 κγρ σαρδέλες ή γαύρο (καθαρό 1 κιλό)
200 γρ. φρέσκια τριμμένη φρυγανιά ή ψωμι μπαγιατικο
3 αυγά
2 πορτοκάλια
1 λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας κουκουνάρι
1 ματσάκι κρεμμύδι κρεμμυδιού ή 3 σκελίδες σκόρδου (προαιρετικά)
1 ματσάκι δυόσμο
1 γεμάτη κουταλιά της σούπας παρμεζάνα τριμμένη.
Φρυγανιά για γεύση
λάδι, αλάτι, πιπέρι ή τσίλι για γεύση

για την σάλτσα:
1 κρεμμύδι
1 λίτρο σάλτσα ντομάτας ή πουρέ
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
Νερό για γεύση

Εκτέλεση:

Επιλέξτε ωραίες μεσαίου μεγέθους σαρδέλες (όσες είναι πολύ μεγάλες έχουν πολύ μεγάλες ράχες που μπορείτε να τις αισθανθείτε στο στόμα σας) και καθαρίστε τις αφαιρώντας τα πάντα (κεφάλι, κοιλιά, κόκαλα, ακόμη και την ουρά).
Το καθάρισμα να το κάνεις σχολαστικά στα κοκκαλα και ειδικά στα εντοσθια
Πρέπει να μείνει περίπου 1 κιλό σαρδέλα…. : κόψτε τις σε κομματακια.


Τριβουμε το μπαγιάτικο ψωμί σε ένα μεγάλο μπολ.
Τρίβουμε το ξύσμα από ένα λεμόνι και το προσθέτουμε στο ψωμί μαζί με το χυμό από τα δύο πορτοκάλια και το λεμόνι
και αφήνουμε να μαλακώσει.

Προσθέστε επίσης 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες (μπορείτε να τις βάλετε στο μίξερ με ένα μέρος από τη φρυγανιά αν θέλετε).
Καβουρδίζουμε ελαφρά τα κουκουνάρια στο φούρνο ή σε ένα ταψί.
Στύβουμε τον περιττό χυμό από το ψωμί και προσθέτουμε τις σαρδέλες, τα αυγά, το τυρί και λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.


Τώρα ζυμώστε με τα χέρια σας (ίσως προστατευμένα με γάντια) ξετυλίγοντας τις σαρδέλες ανάμεσα στα δάχτυλά σας, διατηρώντας παράλληλα
την ελάχιστη συνοχή.

Διορθώνουμε τη ζύμη, αν είναι πολύ μαλακή, με λίγη τριμμένη φρυγανιά.
Συμπληρώστε με ψιλοκομμένα φύλλα δυοσμου, σταφίδες, κουκουνάρι, μπόλικο αλάτι και πιπέρι.
Τώρα φτιάχνουμε κεφτεδάκια διαμέτρου 3 εκ. περίπου

και τα τηγανίζουμε σε άφθονο βραστό ελαιόλαδο μέχρι να σχηματίσουν μια ελαφριά σκούρα κρούστα.

Εν τω μεταξύ, σε μια αρκετά μεγάλη κατσαρόλα, σοτάρουμε στο λάδι ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι με μια πρέζα πιπεριά τσίλι.
Προσθέστε ολόκληρο το σκόρδο και, πριν πάρει χρώμα, προσθέστε περίπου 1,5 λίτρο σάλτσα ντομάτας ή δύο μπουκάλια πελτέ ντομάτας.
Προσθέτουμε τον υπόλοιπο δυόσμο με όλα τα κοτσάνια και αφήνουμε να πάρουν βράση.
Αλάτι, πιπέρι και ζάχαρη σύμφωνα με τις συνήθειές σας.
Όταν αρχίσει να πηζει η σάλτσα, βουτάμε μέσα τους τα κεφτεδάκια

και μόλις πάρουν βράση, τα αφήνουμε να ψηθούν για 20 με 30 λεπτά,
προσέχοντας να μην σπάσουν όταν μετακινούμε τον πάτο με μια σπάτουλα.

Σερβίρετε ζεστό.

Claudio Panico

 

Προηγούμενο άρθροΣαγανάκι Λήμνου
Επόμενο άρθροΓιαουρτόπιτα με φέτα