Σαρμάς Καπαμά

Θα χρειαστείς

10 μεγάλα φύλλα ξινολάχανο
250-300 γρ τρυφερό μοσχαρίσιο κρέας, κομμένο σε κύβους
ίδια ποσότητα χοιρινού κρέατος κομμένο σε κομμάτια, ίδια ποσότητα λευκού κοτόπουλου ή/και μπούτια χωρίς κόκαλα κομμένα σε κομμάτια
300 γρ κιμά
1 μεγάλο κρεμμύδι
4-5 κ.σ. ρύζι
μανιτάρια ή τουρσιά
2-3 κόκκινες πιπεριές αποξηραμένες κομμένες σε λωρίδες (τις έκοψα με ψαλίδι κουζίνας)
200 gr τυρί Κιτρινο τριμμένο

Προαιρετικά πρόσθετα:

ελιές, σκόρδο λιωμένο, κάπαρη, συκωτάκια, αποξηραμένες καυτερές πιπεριές
 μπέικον κομμένο σε λεπτές λωρίδες, ωμό λουκάνικο μπαχαρικά – αλεσμένο μαύρο πιπέρι, πάπρικα, κύμινο, ριγανη, σκόρδο ξερό, 2-3 φύλλα δάφνης, λίγους κόκκους μπαχάρι, 2-3 αποξηραμένο άνηθο (χρησιμοποιώ κατεψυγμένα άνηθο από το καλοκαίρι), αλάτι μερικές κουταλιές της σούπας λάδι

1 ποτήρι κόκκινο κρασί
χυμός λάχανου ή/και νερό

Εκτέλεση

Τα τρία είδη κρέατος ανακατεύονται με λίγο αλάτι, πιπέρο και πάπρικα, ριγανη και ξερό σκόρδο και φυλάσσονται στο ψυγείο για αρκετές ώρες. Συνήθως τα ανακατεύω είτε το προηγούμενο βράδυ είτε το πρωί πριν το πρωινό, και το αφήνω στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα να φτιάξω τον καπαμά.
Ανακατεύουμε τον κιμά με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το ρύζι, το ένα τέταρτο από το κρασί και λίγο νερό για να μην σβολιάσει.
Προσθέστε το κρέας από το ψυγείο, τα μανιτάρια και τα τουρσιά, το λιωμένο τυρί, τις αποξηραμένες πιπεριές, και ό,τι άλλο πρόσθετο έχετε ετοιμάσει. Στη φωτογραφία παρακάτω φαίνονται τουρσί μανιτάρια και τουρσιά, καθώς και ελιές, κάπαρη, σκόρδο και
κοτόπουλο
Ανακατεύουμε όλα καλά, εν τω μεταξύ προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, το μπαχάρι, τον άνηθο, ένα τέταρτο ποτήρι κρασί και 3-4 κουταλιές της σούπας λάδι.

Ρίξτε 2-3 κουταλιές της σούπας λάδι στον πάτο μια κατσαρόλας πλασωτε. Σκεπάστηκε με λαχανόφυλλα ώστε να σκεπαστούν και τα τοιχώματα (υπάρχει φωτογραφία από πριν κλείσω το σαρμά). Τα φύλλα πρέπει να επικαλύπτονται και να καλύπτουν καλά τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Στη συνέχεια σκεπάζουμε τον πάτο με 2-3 φύλλα ώστε να καλυφθεί
εντελώς. Τοποθετήστε το μπέικον / μπέικον πάνω από το λάχανο, αν τα κομμάτια είναι μακριά τα ισιώνω πάνω στα τοιχωματα. Προσπαθώ να καλύψω σχεδόν όλο τον πάτο.
Περιχύνουμε το μπέικον με το μείγμα του κρέατος και όλα τα πρόσθετα. Τοποθετήστε το λουκάνικο από πάνω (στη φωτογραφία).


Σκεπάζουμε το λουκάνικο με 2-3 λαχανόφυλλα, πιέζουμε ελαφρά να ευθυγραμμιστούν, τυλίγουμε τα λαχανόφυλλα από τα τοιχώματα από πάνω και πιέζουμε ελαφρά να σφραγιστούν.

Περιχύνουμε με λίγο λάδι. Ρίχνουμε το υπόλοιπο κρασί στο πλάι, προσθέτουμε νερό ή/και
χυμό λάχανου ώστε να φτάσει στο επίπεδο του σαρμά χωρίς να επιπλέει στο υγρό (εικόνα)


Ψήνετε στους 170C με 190C για λίγες ώρες, ανάλογα με το χρόνο που έχετε. Αδύναμος φούρνος περίπου 5 ώρες, δυνατότερος φούρνος περίπου 4 ώρες.


Όταν ψηθεί, περιμένουμε περίπου μισή ώρα (ίσως και παραπάνω) να κρυώσει και να απορροφήσει τα υγρά και γυρίζουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος. Κόβεται σαν κέικ.

Δοκιμάστε αυτό το Σάββατο / Κυριακή, δεν θα το μετανιώσετε.

Να είστε υγιείς!

Προηγούμενο άρθροΣπιτικό ψωμί…είναι πολύ νόστιμο
Επόμενο άρθροΣπιτικές κοτομπουκιές (μπουκιές κοτόπουλου)